Internet arhiva na udaru hakera – Ukradeni podaci 31 miliona korisnika

Internet arhiva pretrpela je ozbiljan hakerski napad, što je rezultiralo kompromitovanjem podataka preko 31 miliona korisnika. Sadržaj koji je ukraden uključuje mejlove, korisnička imena i druge interne podatke, a kako se navodi više od 54% ovih naloga već je ranije bilo kompromitovano

31
Internet arhiva na udaru hakera - Ukradeni podaci 31 miliona korisnika
- Sponzor članka -hikvision srbija

Internet arhiva pretrpela je ozbiljan hakerski napad, što je rezultiralo kompromitovanjem podataka preko 31 miliona korisnika. Svi oni koji su pokušali da posete sajt Internet arhive (www.archive.org) dobili su samo poruku koja glasi: „Da li vam se čini da Internet arhiva jedva radi kako treba, i da je svaki čas na ivici ozbiljnog bezbednosnog propusta? To se upravo desilo. Vidimo 31 milion vas na HIBP-u“.

Osnivač sajta, Bruster Kali, potvrdio je incident, a hakeri su ostavili poruku prilikom napada, u kojoj su obavestili korisnike da provere svoje podatke na „Have I Been Pwned?“. Operator ovog sajta Troj Hant je za Bleeping Computer rekao da je pre desetak dana primio fajl u kom su bile „mejl adrese, korisnička imena, vremena promene lozinki i drugi interni podaci“ za 31 milion različitih mejl adresa, a potvrđeno je da su validne time što su uparene sa korisničkim nalozima.

Prema informacijama HIBP, sadržaj koji je ukraden uključuje mejlove, korisnička imena i druge interne podatke. Zanimljivo je da je 54% ovih naloga već ranije bilo kompromitovano.

Na društvenim mrežama, nalog „SN_Blackmeta“ preuzeo je odgovornost za napad, a najavio je mogućnost dodatnih napada. Nakon incidenta, sajt je radio, ali sa otežanim pristupom, a posetioci su često dobijali obaveštenje o nemogućnosti pristupa stranici.

U svetlu ovih događaja, korisnici se pozivaju na oprez i provere svojih bezbednosnih postavki, kako bi se zaštitili od potencijalnih pretnji.

5/5 - (1 vote)
IZVORB92
Prethodni članakNE, OVO NISTE ZNALI: CCTV kamere – Gde je sve počelo?
Sledeći članakMOĆ TEHNOLOGIJE: Završite sa rizikom uz pametne kuhinje – Najnoviji trendovi u zaštiti od požara za ugostiteljstvo