Body kamere i u komšiluku: Hrvatski policajci nosiće kamere na uniformama od naredne godine

Body kamere na uniformi će se koristiti tokom svih policijskih intervencija, a građani kojima prilaze i sa kojima započinju razgovor, policajci su u obavezi da ih unapred obaveste da se komunikacija u potpunosti beleži - uključujući i audio.

26
Body kamere i u komšiluku: Hrvatski policajci nosiće kamere na uniformama od naredne godine
Photo: euronwes/profimedia
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Hrvatskoj, svi uniformisani policajci nosiće kamere na uniformi od 2025. godine, što je značajna promena u načinu obavljanja policijskih dužnosti. Ovaj projekat, koji će biti finansiran iz budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova, uveden je sa ciljem povećanja transparentnosti, zaštite policajaca od neosnovanih optužbi, i zaštite građana od eventualnog prekoračenja ovlašćenja.

Sličan projekat je najavljen još 2015, e-policija. Još znatno ranije, policija je na uniformama trebalo da ima kamere koje će snimati njihovo postupanja prema građanima. Snimak je, prema tadašnjim najavama, trebalo da bude čuvan tri meseca u arhivi.

I VIDEO I AUDIO

Kamere na uniformi će se koristiti tokom svih policijskih intervencija, a građani kojima prilaze i sa kojima započinju razgovor, policajci su u obavezi da ih unapred obaveste da se komunikacija beleži – uključujući i audio.

Direktor hrvatske policije, Nikola Milina, istakao je da je inicijativa zasnovana na iskustvima drugih zemalja, te da je reč o pozitivnom koraku koji koristi i policiji i građanima. Snimci će se čuvati do tri meseca.

Pilot projekat već je sproveden na nekoliko lokacija, uključujući Zagreb, Osijek, Split, i Rijeku, dok je šira implementacija planirana za 2025. godinu. Prvi put je ovaj projekat najavljen 2015. godine, ali sada kreće u fazu realizacije. Prema Milini, hrvatska policija već koristi nove alate u borbi protiv krijumčarenja ljudi, kao deo šireg međunarodnog delovanja.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakKAZNA I DO 8 GODINA ZATVORA ZA NAPAD NA NASTAVNIKA: Evo šta donose izmene i dopune Krivičnog zakonika
Sledeći članakNE, OVO NISTE ZNALI: CCTV kamere – Gde je sve počelo?