KAZNA I DO 8 GODINA ZATVORA ZA NAPAD NA NASTAVNIKA: Evo šta donose izmene i dopune Krivičnog zakonika

Izmene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srbije, koje predviđaju strože kazne za napad na prosvetne radnike predstavljene su tokom nedelje i od sada su dostupne za javnu raspravu.

1
KAZNA I DO 8 GODINA ZATVORA ZA NAPAD NA NASTAVNIKA: Evo šta donose izmene i dopune Krivičnog zakonika
- Sponzor članka -hikvision srbija

Izmene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srbije, koje predviđaju strože kazne za napad na prosvetne radnike, predstavljene su tokom nedelje i od sada su dostupne za javnu raspravu. Ove izmene dolaze kao rezultat pregovora između predstavnika Vlade Srbije i sindikata zaposlenih u obrazovnim ustanovama, povodom sve učestalijih napada na nastavnike i profesore.

Predlog novih izmena uključuje poseban član 344b, prema kojem će svaki napad na zaposlene u obrazovnim ustanovama biti strogo kažnjen. Konkretno, za napad na nastavnika u vezi sa poslovima koje obavlja, počinilac može dobiti kaznu zatvora u trajanju od tri meseca do tri godine.

Ukoliko počinilac nanese laku telesnu povredu ili zapreti upotrebom oružja, kazna će iznositi od šest meseci do pet godina, dok za tešku telesnu povredu kazna može biti od jedne do osam godina zatvora.

Izmene uglavnom važe za srednje škole

Izmene su posebno usmerene na srednje škole, gde su stariji maloletnici i punoletni učenici najčešći izvršioci nasilnih dela, dok se u osnovnim školama ovi slučajevi regulišu pravilnicima i zakonima o obrazovanju. Međutim, čak i ako roditelji ili staratelji osnovaca napadnu nastavnika, zakon predviđa oštrije sankcije za njih.

Navedenim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika praktično su obuhvaćene srednje škole gde su stariji maloletnici i punoletni učenici dok je u osnovnim školama nasilje regulisano prosvetnim zakonima i pravilnicima zato što đaci mlađi od 14 godina nisu krivično odgovorni i ne podležu krivičnim sankcijama.

Ipak, Pravilnik o ocenjivanju kaže da se svaki napad na nastavnika od strane maloletnika smatra najtežim, trećim stepenom nasilja, koji podrazumeva uključivanje policije i Centar za socijalni rad a ukoliko se roditelji, staratelji ili rođaci osnovaca ili neko drugo punoletno lice drznu da napadnu nastavnika, to će se prema izmenama i dopunama Krivičnog zakonika tretirati kao krivično delo uz pooštrene sankcije prema počiniocima.

Iako predstavnici sindikata prosvetnih radnika načelno podržavaju ove izmene, ističu da je proces donošenja zakona trebao biti ubrzan, s obzirom na ozbiljnost situacije. Oni se nadaju da će se, usvajanjem izmena zakona, nasilje nad prosvetnim radnicima konačno smanjiti, a prosvetni radnici biti zaštićeni na sličan način kao i advokati.

Postoje mišljenja da će ove izmene doneti pozitivne promene, pri čemu je važno da se napadi na prosvetne radnike tretiraju ozbiljno, ne samo u trenutku dok obavljaju svoje poslove, već i u situacijama kada bivši učenici napadnu svoje bivše nastavnike iz osvete.

Napad na nastavnika- krivično delo: Hoće li biti izmene krivičnog zakonika?

Ranije izmene zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje su predviđale strože kazne za učenike koji maltretiraju nastavnike, uključujući udaljavanje sa nastave i novčane kazne za roditelje, očigledno nisu bile dovoljne da zaustave sve veće nasilje u školama.

Javnost i stručna zajednica se nadaju da će novi predlozi izmena Krivičnog zakonika značajno smanjiti broj napada i vratiti autoritet prosvetnim radnicima.

Dosadašnje izmene bez rezultata…

Iako su već izvršene izmene nekih zakona, one nisu uspele da spreče nasilje nad prosvetnim radnicima. Naime, napad na profesora u Bačkoj Palanci nije usamljen slučaj; u novembru 2022. godine, u Tehničkoj školi u Trsteniku, učenik je tokom časa engleskog jezika izmakao stolicu nastavnici, zbog čega je ona pala. Ovaj incident su snimali drugi učenici i postavili na društvene mreže.

Nakon tog događaja, izvršene su izmene nekoliko prosvetnih zakona i pravilnika, ali se očigledno pokazalo da to nije bilo dovoljno da se nasilje suzbije.

Izmenjeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju.

Prema novim propisima, za ozbiljne prekršaje poput unošenja droge, alkohola ili oružja u školu, kao i maltretiranja drugih učenika i nastavnika, učenici mogu biti udaljeni sa nastave na minimum pet dana, a najduže do završetka disciplinskog postupka, pri čemu prelaze na onlajn nastavu.

Pored ovoga, skraćeni su rokovi za sprovođenje disciplinskog postupka, a učenici koji su počinili nasilje više nemaju mogućnost prebacivanja u drugu školu dok se postupak ne završi. Takođe, povećane su novčane kazne za roditelje, a ocena vladanja uvedena je od drugog razreda i ulazi u prosek ocena.

Rate this post
IZVORBlic
Prethodni članakADAS sistemi: Spas na putu ili frustracija za vozače?