ADAS sistemi: Spas na putu ili frustracija za vozače?

Iako su ADAS sistemi dizajnirani da poboljšaju performanse dok smo za volanom, mnogi korisnici tvrde da stalna upozorenja u vidu zvučnih i svetlosnih signala, kao i vibracija, mogu značajno ometati pažnju

22
ADAS sistemi: Spas na putu ili frustracija za vozače?
Photo: fernandezaedo
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uvođenje naprednih sistema asistencije vozaču (ADAS) u novim vozilima širom Evrope izazvalo je brojne rasprave i neslaganja među vozačima.

Da podsetimo, Evropska unija je 7. jula 2024. godine zvanično uvela obavezu implementacije ovih tehnologija sa ciljem povećanja bezbednosti na putevima.

Međutim, dok neki vozači vide potencijal ADAS-a u prevenciji nesreća, mnogi smatraju da ovi sistemi mogu dovesti do novih rizika i neprijatnosti tokom vožnje.

Glavne funkcije ADAS-a uključuju kontrolu brzine, pomoć pri promeni traka i prepoznavanje umora vozača, zahvaljujući senzorima i kamerama koje nadgledaju situaciju na putu.

Iako su ove tehnologije dizajnirane da poboljšaju vozačke sposobnosti, mnogi korisnici tvrde da stalna upozorenja u vidu zvučnih i svetlosnih signala, kao i vibracija, mogu značajno ometati pažnju i izazvati osećaj nesigurnosti.

Jedan od najkontroverznijih sistema unutar ADAS-a je Intelligent Speed Assistance (ISA). Ovaj sistem automatski prilagođava brzinu vozila na osnovu saobraćajnih znakova i GPS podataka, ali njegovo konstantno ograničavanje brzine, često bez saglasnosti vozača, izaziva frustracije. Vozači su prijavili da ISA reaguje na minimalna prekoračenja brzine, što može otežati vožnju i izazvati dodatni stres, posebno kod onih koji su navikli na tradicionalne automobile bez ovih funkcija.

Kritike dolaze i iz Australije, gde korišćenje ISA sistema nije obavezno, ali su vozači koji su testirali ovu tehnologiju izrazili slične zabrinutosti. „Neprestana upozorenja ometaju me tokom vožnje, skreću mi pažnju i osećam se nesigurno“, izjavio je jedan vozač. Stručnjaci navode da je važno pažljivo balansirati između korisnosti sistema asistencije i mogućnosti da preterana automatizacija negativno utiče na vozačku koncentraciju.

Iako mnogi vozači osporavaju efikasnost ISA i drugih ADAS funkcija, nesumnjivo je da ove tehnologije predstavljaju budućnost automobilske industrije. Ključno pitanje ostaje: kako će vozači prilagoditi svoje navike novim sistemima, i hoće li ADAS u praksi smanjiti broj saobraćajnih nezgoda ili doneti nove izazove?

5/5 - (2 votes)
IZVORTelegraf
Prethodni članakNE PROPUSTITE JUBILEJ: 10. Međunarodna konferencija Srpske Asocijacije Menadžera Korporativne Bezbednosti
Sledeći članakKAZNA I DO 8 GODINA ZATVORA ZA NAPAD NA NASTAVNIKA: Evo šta donose izmene i dopune Krivičnog zakonika