Deset godina inovacija: Održan X Međunarodni forum „Bezbednost za budućnost 2024“

Na jubilarnom 10. Međunarodnom forumu „Bezbednost za budućnost 2024“, koji se održao 27. i 28. septembra u Hotelu M u Beogradu, okupilo se više od 250 učesnika iz osam zemalja. Forum je pružio odličnu priliku za razmenu znanja, iskustava i ideja, kao i za jačanje saradnje među institucijama i stručnjacima u oblasti bezbednosti

23
Deset godina inovacija: Održan X Međunarodni forum „Bezbednost za budućnost 2024“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Proslava decenije posvećenosti bezbednosti!

Na jubilarnom 10. Međunarodnom forumu „Bezbednost za budućnost 2024“, koji se održao 27. i 28. septembra u Hotelu M u Beogradu, okupilo se više od 250 učesnika iz osam zemalja, uključujući Srbiju, Tursku, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku i Italiju. Ovaj događaj je postao ključna tačka okupljanja vodećih stručnjaka iz oblasti bezbednosti i kriznog menadžmenta.

Organizatori foruma, Regionalna Asocijacija za Bezbednost i Krizni Menadžment (RABEK) i S4 GloSec Globalna Bezbednost, uz podršku suorganizatora kao što su Razvojni centar Srbije, Bezbjednosni istraživački centar Banja Luka, Univerzitet Singidunum i Univerzitet Adriatik Crna Gora, doprineli su njegovom značaju. Marketinšku podršku obezbedili su TopMarketing i SECURITY SEE – magazin za bezbednost.

Svečano otvaranje i retrospektiva

nenad komazec - forumForum je otvorio predsednik programskog odbora, Dr Nenad Komazec, koji je istakao značaj decenije posvećenosti zajedničkom radu i kolektivnoj snazi svih učesnika. Svečano otvaranje uključilo je i video retrospektivu koja je obuhvatila ključne trenutke u unapređenju globalne, nacionalne i individualne bezbednosti tokom proteklih deset godina.

Institucionalna podrška i dodela priznanja

Tokom foruma, prisutni su imali priliku da čuju istaknute figure iz raznih institucija:

  • Prof. Dr Bojan Rosi, Fakultet za logistiku, Univerzitet u Mariboru
  • Dr Slobodan Simić, predsednik Skupštine Bezbjednosnog istraživačkog centra Banja Luka
  • Dalibor Trifunović, predsednik Centra za bezbednost, Razvojni centar Srbije
  • Prof. Dr Vanja Rokvić, Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu
  • Marija Pričić, rukovodilac Službe za javna ovlašćenja, Privredna komora Srbije
  • Vladimir Grujić, predsednik Udruženja spasilaca na vodi
  • Zoran Lemajić, Univerzitet Singidunum

U znak zahvalnosti za doprinos razvoju foruma, organizatori su dodelili plakete sledećim institucijama:

  • Univerzitet u Mariboru, Fakultet za logistiku
  • Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu
  • Fakultet zaštite na radu, Univerzitet u Nišu
  • Slovenačka policija PU Murska Sobota
  • Bezbjednosni istraživački centar Banja Luka
  • Privredna komora Srbije
  • Centar za razminiranje Srbije
  • Udruženje spasilaca na vodi Srbije
  • Razvojni centar Srbije
  • Group Security and Loss Prevention doo
  • Univerzitet Educons

Uvodna predavanja i diskusije

Forum je započeo uvodnim predavanjem prof. Dr Tomaža Krambergera sa Fakulteta za logistiku, koji je razmatrao buduće izazove u ovoj oblasti. Tokom dva dana održano je više interaktivnih diskusija koje su se bavile različitim aspektima savremenih bezbednosnih pitanja.

Jedna od panel diskusija, „Bezbednost u eri savremenog oružja“, okupila je stručnjake koji su raspravljali o vojnim, geopolitičkim, pravnim i etičkim aspektima modernih oružanih sistema. Tokom druge diskusije, Dr Milica Mladenović vodila je razgovor o unapređenju bezbednosti u obrazovnim ustanovama Republike Srbije.

PAnel diskusija

Okrugli sto na temu „Istine i mitovi o primeni veštačke inteligencije u sistemima bezbednosti“ istraživao je uticaj AI na bezbednosne prakse, naglašavajući važnost ljudske mudrosti i etičkog okvira.

Forum je pružio praktičan prikaz modela istraživačkih rezultata i kapaciteta uređaja i opreme, sa posebnim naglaskom na inovacije u oblasti bezbednosti. Kompanija Ringtel doo predstavila je simulaciju sistema za uzbunjivanje ASK EA i NOVT 4000, koja se istakla svojom brzinom i efikasnošću u kriznim situacijama, impresionirajući prisutne svojom preciznošću.

Izložba kapaciteta, uređaja i opreme

Na izložbi su učestvovali razni izlagači, uključujući Razvojni centar Srbije, Soko Combat Academy, SecuritySEE, S4 GloSec, RABEK, Zodax doo, Udruženje spasilaca na vodi, i Univerzitet Singidunum.

Udruženje Nasleđe MMN

Udruženje „Nasleđe MMN“, koje je prvi put predstavljeno prošle godine, nastavilo je da radi na jačanju saradnje među nevladinim organizacijama. Dr Dušan Marković, osnivač udruženja, istakao je važnost prevencije i brzog odgovora u kriznim situacijama na vodi. Ove godine, akcenat je stavljen na poboljšanje komunikacije i mehanizama za pomoć u hitnim slučajevima, što je izazvalo veliko interesovanje učesnika.

Zaključak

Forum je pružio odličnu priliku za razmenu znanja, iskustava i ideja, kao i za jačanje saradnje među institucijama i stručnjacima u oblasti bezbednosti. Decenija postojanja foruma potvrđuje njegovu važnost kao ključnog događaja u razvoju bezbednosti u regionu, a njegovo buduće delovanje obećava nove inovacije i zajedničke napore ka jačanju bezbednosti.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakOdržan International Security Expo 2024 – ISE
Sledeći članakNE PROPUSTITE JUBILEJ: 10. Međunarodna konferencija Srpske Asocijacije Menadžera Korporativne Bezbednosti