Novi automatski sistem u Beogradu: Kamera koja registruje sve prekršaje

Od 16. septembra, Beograd je postao deo globalnog trenda u unapređenju saobraćajne bezbednosti, uvođenjem novog automatskog sistema za detekciju saobraćajnih prekršaja.

50
Novi automatski sistem za detekciju prekršaja
Foto: Miloš Milivojević/Tanjug
- Sponzor članka -hikvision srbija

Od 16. septembra, Beograd je postao deo globalnog trenda u unapređenju saobraćajne bezbednosti, uvođenjem novog automatskog sistema za detekciju saobraćajnih prekršaja. Ovaj napredni sistem pokriva nekoliko ključnih raskrsnica u gradu, uključujući Bulevar Nikole Tesle kod Ušća, Bulevar Nikole Tesle kod Brankovog mosta, raskrsnice Ulice Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, kao i Bulevar Kralja Aleksandra kod Ðeram pijace.

Na opštini Novi Beograd, gde je jedan od novih sistema za nadzor saobraćaja postavljen, od početka godine zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama. Tokom prvih 24 sata rada sistema na četiri lokacije, registrovano je pet slučajeva ozbiljnog prekoračenja brzine, gde su vozači vozili preko 30 kilometara na sat iznad dozvoljene granice.

Ono što ovaj sistem čini izuzetnim jeste njegova sposobnost da registruje širok spektar prekršaja, poput prolaska kroz crveno svetlo, prekoračenja brzine koja je za vozače ograničena 50 na sat, nepropisnog skretanja, prestrojavanja, nepoštovanja prvenstva prolaza, korišćenja mobilnog telefona u vožnji, pa čak i nevezivanja sigurnosnog pojasa. Ova inovacija omogućava preciznu detekciju prekršaja bez potrebe za fizičkim prisustvom policije, dok svi prekršioci bivaju automatski procesuirani.

NEMA VIŠE 200 KONJA! Ograničenje snage motora za vozače do 25 godina

Kako radi i koja je procedura?

Nakon što sistem automatski detektuje prekršaj i identifikuje registarsku tablicu, vlasniku vozila šalje se obaveštenje da u roku od osam dana dostavi informacije o osobi koja je upravljala vozilom u trenutku prekršaja.

Vlasnik je dužan da policiji dostavi nepobitan dokaz o identitetu vozača, što podrazumeva pisanu izjavu, overenu od strane nadležnog organa, kojom vozač potvrđuje da je u to vreme bio za volanom.

Kao i kod svih saobraćajnih prekršaja, počinilac može platiti polovinu izrečene kazne ukoliko uplata bude izvršena u propisanom roku.

Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, naglasio je da je cilj ovog sistema prvenstveno poboljšanje bezbednosti na putevima, a ne samo kažnjavanje vozača.

Preko 100 prekršaja za nedelju dana

Sistem je već u prvoj nedelji rada pokazao svoju efikasnost. Prema podacima Uprave saobraćajne policije, za samo sedam dana rada procesuirano je 136 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, čime je jasno ukazano na njegovu svrhu. Kako je izjavio Dejan Stević, ovaj sistem ne samo da doprinosi smanjenju prekršaja već i direktno utiče na smirivanje saobraćaja u zonama poznatim po visokim stopama nezgoda.

Očekuje se da će dugoročna primena ovog sistema značajno smanjiti broj saobraćajnih nesreća, povećati odgovornost vozača i unaprediti celokupnu bezbednost na ulicama Beograda.

Planirano je postavljanje sistema na dodatnim lokacijama u Beogradu, što će se sprovoditi fazno. Prema planu, ovaj napredni sistem za nadzor saobraćaja trebalo bi da bude instaliran na ukupno 51 lokaciji širom grada.

Povezane teme:

DŽABA BRZA KOLA: Kamere snimaju na 50 LOKACIJA duž AUTO-PUTA, snimaće čak i pojaseve i telefone

5/5 - (1 vote)
IZVORVreme/ Telegraf
Prethodni članakCII Godišnji sastanak u Bogoti: Prekretnica za detektive širom sveta
Sledeći članakBezbednost i savremeno oružje: Šta nas čeka?: Saznajte više na panel diskusiji u okviru X Međunarodnog foruma „Bezbednost za budućnost”