Crna Gora uvodi „body“ kamere za pripadnike policije

"Body" kamere postavljene na uniformu policijskog službenika omogućavaju snimanje svih službenih radnji u realnom vremenu, čime se postiže veća transparentnost, a zabeleženi materijali mogu poslužiti kao validan dokaz.

63
Crna Gora uvodi "body" kamere za pripadnike policije
Photo: Infologue
- Sponzor članka -hikvision srbija

Crna Gora se sprema da uvede „body“ kamere u svakodnevnu policijsku praksu, saopštila je Uprava policije. Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore trenutno se nalazi u studijskoj poseti Malti, gde se upoznaje sa iskustvima i tehnologijom koju Policija Malte koristi u ovom segmentu.

Naime, Malta je kroz uspešnu implementaciju ovih uređaja postigla značajne rezultate – smanjen je broj napada i omalovažavanja policijskih službenika, ali i slučajeva prekoračenja ovlašćenja. U Crnoj Gori, ovaj korak dolazi u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i zaštiti podataka o ličnosti, te preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog postupanja.

body kamere crna gora
Photo: www.danco.me /Crnogorska delegacija u poseti Malti

Uloga „body“ kamera u radu policijskih službenika

„Body“ kamere postavljene na uniformu policijskog službenika omogućavaju snimanje svih službenih radnji u realnom vremenu. Njihova primarna svrha jeste zaštita prava građana tokom policijskih intervencija, ali i pružanje dodatne zaštite službenicima od neosnovanih optužbi ili prijava zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Upotreba kamera obezbeđuje transparentnost i odgovornost u radu policije, a zabeleženi materijali mogu poslužiti kao dokaz u slučaju spornih situacija. Malta je pokazala da ovakav sistem doprinosi većem poverenju javnosti u rad policije i značajno smanjuje konflikte između građana i policijskih službenika.

Uz podršku kolega, Uprava policije Crne Gore intenzivno radi na stvaranju uslova za uvođenje „body“ kamera, kako bi se unapredila zaštita ustavnih prava građana i efikasnost policijskih operacija.

5/5 - (4 votes)
IZVORDAN
Prethodni članakNEMA VIŠE 200 KONJA! Ograničenje snage motora za vozače do 25 godina
Sledeći članakRevolucija u poslovnim zgradama: Honeywell i Cisco donose pametno upravljanje energijom