U automobilskoj industriji krše se odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, uključujući i načela prevencije

U automobilskoj industriji Srbije gotovo da ne postoji aspekt radnih prava koji na neki način nije ugrožen, a među njima i bezbednost i zdravlje na radu.

21
U automobilskoj industriji krše se odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, uključujući i načela prevencije
Photo: Union track
- Sponzor članka -hikvision srbija

U automobilskoj industriji Srbije gotovo da ne postoji aspekt radnih prava koji na neki način nije ugrožen, a među njima i bezbednost i zdravlje na radu. To je pokazalo istraživanje “Položaj radnika u automobilskoj industriji u Srbiji”, koje je nedavno predstavio Centar za politike emancipacije. Ankete su organizovane sa radnicima u 10 fabrika koje proizvode za svetske kompanije u oblasti auto-industrije.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, na pitanje da li su zadovoljni bezbednošću na radnom mestu, trećina ispitanika je odgovorila da nije, petina da je relativno zadovoljna, dok je polovina bila zadovoljna.

Veće obaveze, a veće i kazne: Šta nam donosi novi nacrt Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu?

Treba napomenuti da je ovo uvodno pitanje u segmentu intervjua koji se tiče bezbednosti i zdravlja na radu, i da su kroz nastavak upitnika mnogi od radnika koji su najpre rekli da su relativno ili u potpunosti zadovoljni bezbednošću, određene aspekte ocenili kao nezadovoljavajuće.

– Veliki broj ispitanika, čak tri četvrtine, ističe da na njihovom radnom mestu postoje problemi sa ventilacijom. Isti broj tvrdi i da temperatura u pogonu nije adekvatna, posebno leti kada je rad u halama izuzetno težak zbog velike toplote. U dve fabrike ispitanici tvrde da u pogonu nema dovoljno sanitarnih čvorova ili da ih ima, ali da nisu u funkciji. Takođe, u dve fabrike prijavljuju da postoji vlaga čiji je uzrok prokišnjavanje krova – navodi se u istraživanju.

Svaki četvrti ispitanik kaže da je veličina radnog prostora neodgovarajuća, a manji broj njih, svaki deseti, ističe da osvetljenje u pogonu nije adekvatno. S druge strane, većina ispitanika, tri četvrtine, ističe da u proizvodnom pogonu ima dosta prašine. Oni često naglašavaju i da su od strane menadžmenta zaduženi za održavanje čistoće radnog mesta, pa samim tim i oni čiste kako ne bi bili izloženi sankcijama.

RED ČAŠICE, RED CIGLE, A BEZBEDNOST? Alkoholizam na radnom mestu – ima rešenja i za to!

Još jedan od problema sa kojim se suočava velika većina ispitanika jeste visok nivo buke na radnom mestu. Od drugih problema u vezi sa bezbednošću na radu ispitanici su istakli i neispravne mašine i alate za rad, isparenja koja udišu, ali i isključivanje zaštitnih senzora i protivpožarnih sistema kako se proizvodnja ne bi usporavala. Takođe, žalili su se i na proces proizvodnje koji iziskuje dugo stajanje i poseban, kako sami kažu, “neprirodan” položaj tela, što posledično utiče na pojavu zdravstvenih tegoba.

Bez obzira na to što na načelno pitanje da li su zadovoljni bezbednošću na svom radnom mestu većina ispitanika odgovara potvrdno, kada se malo zagrebe ispod površine, može se zaključiti da se u praksi krše odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu („Sl. glasnik RS“, br. 35/2023), uključujući i načela prevencije, navode istraživači.

VIDEO NADZOR I ZAPOSLENI: Zašto me snimaš na radnom mestu?

 

5/5 - (2 votes)
IZVORParagraf
Prethodni članakŠta sada? Veliko curenje podataka o kreditnim karticama: Pogađeno 1,7 miliona korisnika
Sledeći članakNEMA VIŠE 200 KONJA! Ograničenje snage motora za vozače do 25 godina