Šta sada? Veliko curenje podataka o kreditnim karticama: Pogađeno 1,7 miliona korisnika

Hakeri su prodrli u mrežu kompanije Slim ID koja je provajder usluga obrade plaćanja i time su kompromitovali 1,7 miliona korisnika. Da stvar bude još gora, kompanija nije znala da su hakeri bili u sistemu više od godinu dana.

30
Photo: hackread.com Šta sada? Veliko curenje podataka o kreditnim karticama: Pogađeno 1,7 miliona korisnika
Photo: www.hackread.com
- Sponzor članka -hikvision srbija

U poslednjem velikom curenju podataka, koje je pogodilo gotovo 1,7 miliona ljudi, otkriveni su osetljivi finansijski podaci korisnika. Ova situacija je ozbiljno uzdrmala sve one čiji su podaci kompromitovani, i to bez njihove krivice.

Kako izveštava BleepingComputer, hakeri su uspeli da prodru u mrežu kompanije Slim CD, koja pruža usluge obrade plaćanja za online i offline trgovce. Još gora vest je da su hakeri imali pristup mreži kompanije skoro godinu dana pre nego što je curenje otkriveno. Ipak, ukradeni podaci su prikupljeni samo između 14. i 15. juna 2024. godine.

Curenje podataka: Ahilova peta modernog poslovanja

Slim CD je otkrio da su hakeri uspeli da dođu do imena, fizičkih adresa, brojeva kreditnih kartica i datuma isteka kartica. Srećom, sigurnosni kodovi kartica (CVV) nisu bili ukradeni, što otežava mogućnost neovlašćenih transakcija. Međutim, i dalje postoji rizik od prevare.

Ima li nade za zaštitu?

Obično nakon ovakvih povreda podataka, pogođene kompanije nude besplatan pristup uslugama zaštite od krađe identiteta ili barem nadzor nad kreditnim rejtingom. Nažalost, Slim CD nije pružio takvu vrstu pomoći svojim korisnicima.

U ovom trenutku, važno je da sami preduzmete korake kako biste se zaštitili. Ako ste primili obaveštenje o povredi podataka, obavezno kontaktirajte svoju banku ili provajdera kreditnih kartica da biste dobili zamensku karticu. Takođe, pažljivo pratite sve svoje finansijske račune i odmah obavestite svoju banku ako primetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost.

Iako Slim CD nije ponudio kompenzaciju ili besplatan pristup zaštiti od krađe identiteta, kompanija je preduzela dodatne mere zaštite svoje mreže i prijavila incident federalnim vlastima i regulatornim agencijama. Sa sve većim brojem povreda podataka koje se dešavaju, zaštita od ovakvih napada predstavlja stalni izazov za provajdere usluga i zakonodavstvo.

 

5/5 - (2 votes)
IZVORTomsguide
Prethodni članakKad istraga pođe po zlu: 5 ključnih grešaka privatnih detektiva
Sledeći članakU automobilskoj industriji krše se odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, uključujući i načela prevencije