Google vas tiho prisluškuje? Evo kako da ga zaustavite jednim jednostavnim klikom

Da li ste znali da vas Google tiho prisluškuje? Jednostavnom promenom u podešavanjima možete sprečiti ovu tehnološku gigantsku praksu i zaštititi svoju privatnost.

76
google-vas-tiho-prisluskuje-evo-kako-da-ga-zaustavite-jednim-jednostavnim-klikom
- Sponzor članka -hikvision srbija

Google, jedan od najmoćnijih tehnoloških giganata čiju aplikaciju koristi milijarde ljudi širom sveta, ima funkciju koja omogućava tiho snimanje korisničkih glasova, a zatim ih skladišti za razne svrhe, uključujući unapređenje svojih servisa.

Naime, Google beleži audiozapise korisničkih aktivnosti na internetu i aplikacijama, poput verbalnih komandi unutar Google pretrage, asistenta i mapa. Ovi zapisi koriste se za poboljšanje tehnologija prepoznavanja glasa i prilagođavanje korisničkog iskustva.

Međutim, nedavno je jedan tehnički stručnjak otkrio jednostavan „trik“ koji može onemogućiti Google’u da beleži aktivnosti korisnika na njihovim pametnim uređajima. Prema njegovim rečima, korisnici mogu sprečiti Google da „sluša“ jednostavnim podešavanjem njihovog naloga.

Kako biste to postigli, potrebno je da otvorite Google aplikaciju, kliknete na „Manage your Google account“ (Upravljajte svojim Google nalogom), zatim odete u deo „Data & privacy“ (Podaci i privatnost), pa potom u „Web & App Activity“ (Aktivnost na webu i u aplikacijama). U okviru ovog podešavanja, postoji opcija „Include voice and audio activity“ (Uključi glasovne i audio aktivnosti), koja je inicijalno uključena. Da biste sprečili Google da beleži vaše glasovne interakcije, jednostavno poništite ovu opciju.

Ovo će onemogućiti Googleu da beleži i skladišti audio snimke vaših interakcija, čak i kada ste prijavljeni na svoj Google nalog. Ipak, važno je napomenuti da to ne znači da Google u potpunosti prestaje da prati vaše aktivnosti na internetu, već samo da ne čuva audio zapise.

Pored Google -a, i druge aplikacije mogu pristupati mikrofonu i snimati korisničke glasove, a često to rade radi poboljšanja svojih usluga ili u marketinške svrhe. Na primer, popularne aplikacije poput Facebooka, Instagrama i Amazona koriste slične metode za prikupljanje podataka i prilagođavanje sadržaja korisnicima. Iako su ove aktivnosti u mnogim slučajevima transparentne i korisnici ih mogu kontrolisati kroz podešavanja privatnosti, često je teško potpuno isključiti sve oblike praćenja.

Da bi se zaštitili, korisnici bi trebalo redovno da proveravaju i prilagođavaju postavke privatnosti na svim svojim uređajima i aplikacijama koje koriste. To uključuje i onemogućavanje pristupa mikrofonu i kameri za aplikacije koje nisu neophodne za svakodnevno korišćenje.

5/5 - (1 vote)
IZVORKurir
Prethodni članakDa li postoji digitalna privatnost?
Sledeći članakNe propustite Romanian Security Fair 2024: Bukurešt, 16 – 18 Oktobar