Kupola, Bullet ili PTZ? Kompletan vodič kroz svet CCTV kamera

Iako naizgled izbor kamera deluje kao „obična“ kupovina koju može da sprovede menadžer sektora nabavki ili službenik u administraciji, ipak je to posao koji zahteva bezbednosni background, iskustvo, profesionalnost i posvećenost.

50
Kupola, Bullet ili PTZ? Kompletan vodič kroz svet CCTV kamera
- Sponzor članka -hikvision srbija

CCTV kamere igraju ključnu ulogu u sistemu obezbeđenja objekata, ljudi i poslovanja. Omogućavaju potpunu pokrivenost i kontinuirani nadzor, posebno kritičnih tačaka pružajući relevantne dokaze u slučaju neovlašćenih ulazaka, krađa, izazivanja požara, i svih drugih bezbednosnih incidenata koji mogu ugroziti poslovanje, imovinu, zaposlene i imidž same organizacije.

Međutim, kako postoji pregršt različitih vrsta kamera za video nadzor koje se mogu instalirati na objektu, može biti teško odabrati najprikladnije kamere koje odgovaraju vašim bezbednosnim potrebama.

Iako naizgled izbor kamera deluje kao „obična“ kupovina koju može da sprovede menadžer sektora nabavki ili službenik u administraciji, ipak je to posao koji zahteva bezbednosni background, iskustvo, profesionalnost i posvećenost. Zbog toga je neophodno da ove stručne aktivnosti prepustite licenciranim stručnjacima koji biraju najprikladnija rešenja za vas minimizirajući rizike imanentne poslovanju, čime rešavate još jedan potencijalni problem – zakonsku neusaglašenost.

Koji su to najčešći problemi u organizacijama?

  • Neprocenjeni stvarni rizici usled nepostojanja Procene rizika, Plana obezbeđenja i Plana Tehničke zaštite
  • Pogrešan izbor cctv kamera – laički odabir radi uštede
  • Nedovoljno pokriven prostor – otvorena vrata za nove rashode i štetu
  • Instalacija na nedozvoljenim mestima
  • Instalacija na neodgovarajućim pozicijama
  • Postavljanje brojnih kamera koje nemaju svoju funkcionalnu primenu
  • Video nadzor koji nije u skladu sa zakonskim regulativama
  • Nepoštovanje Zakona o privatnom obezbeđenju
  • Nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti
  • Nepostojanje bezbednosne kulture
  • Zloupotreba podataka video nadzora

Iako ovaj domen i po zakonu treba da prepustite stručnjacima, ipak nije zgoreg poznavati neke osnove sistema tehničkog obezbeđenja i biti upućen u vrste kamera postavljene na objektu i neke njihove performanse. Sa tim u vezi, u nastavku je sveobuhvatan vodič koji pokriva različite vrste CCTV kamera i njihovu upotrebu, uključujući prednosti, mane i specifičnosti za različite primene.

Vrste CCTV kamera prema obliku

Dome kamere

Kupolasta (Dome) kamera je vrsta CCTV kamere sa širokopojasnim objektivom unutar prozirnog kućišta u obliku kupole, koje štiti uređaj od bilo kakvih oštećenja uključujući i posledice loših vremenskih uslova. Ove kamere mogu se montirati na zidove ili plafone, bilo u unutrašnjem prostoru ili spoljašnjem okruženju. Njihov diskretan izgled čini da se lako uklope u okolinu.

Dome kamere su izuzetno pogodne za „suptilno“ snimanje prostora poput kazina i tržnih centara, ali nisu idealne za vidljivo odvraćanje od kriminala. Takođe, ne mogu se lako premestiti bez demontaže, ali njihov širokougaoni objektiv pruža veliku pokrivenost kada su pravilno postavljene, zbog čega je važno da instalaciju ne vršite sami.

Bullet kamere

Bullet kamere su najprepoznatljivija vrsta cctv kamera. Imaju cilindričan oblik, vidljivu prisutnost koja efikasno odvraća potencijalne kriminalne aktivnosti.

Ove vrste kamera imaju dobru sposobnost dugog dometa za posmatranje velikih otvorenih područja, što znači da se često postavljaju za pokrivanje spoljašnjih zona kao što su perimetar zgrada i parking prostori. Bullet kamere takođe su lakše za instalaciju u poređenju sa kupolastim kamerama i obično dolaze sa podešavanjima kao što je nght vision u uslovima slabijeg osvetljenja ili potpunog mraka.

Iako su bullet kamere pogodne za spoljašnju upotrebu, ove sigurnosne kamere nisu efikasne u situacijama kada je potrebno diskretno upravljanje i mogu proizvesti mrtve uglove kada su instalirane u uskim zatvorenim prostorima poput kancelarija i skladišta. Pored toga, ove vrste CCTV kamera mogu se podešavati samo ručno i mogu biti osetljive na vandalizam kada nemaju dodatnu zaštitu, poput spoljašnjih kućišta zaštićenih od neovlašćenog otvaranja.

PTZ (Pan, Tilt, Zoom) kamere

PTZ kamere se mogu podešavati daljinski kako bi pomogle službi obezbeđenja prilikom nadzora i praćenja događaja u realnom vremenu. Vidno polje svake kamere može se kretati gore, dole, levo ili desno, sa opcijama zumirnja za detaljan prikaz aktivnosti. Ovo omogućava PTZ kamerama da pokrivaju velike prostore od 360 stepeni bez potrebe za instaliranjem više kamera koje mogu biti nefunkcionalne i skupe. Ove vrste CCTV kamera mogu se kontrolisati iz kontrolnih soba na licu mesta ili putem bezbednih pametnih uređaja i sistema upravljanja oblakom.

Ove vrste CCTV kamera najbolje se koriste za nadzor prostora kao što su maloprodajni objekti, skladišta i poslovne zgrade u situacijama kada se od angažovanih operatera očekuje da prate aktivnosti uživo.

Turret kamere

Turret kamere su među najfleksibilnijim vrstama CCTV kamera. Imaju tronosni nosač sa kuglom i utičnicom koji omogućava rotaciju svake kamere u različitim pravcima kako bi se postigla optimalna pokrivenost velikih unutrašnjih i spoljašnjih prostora. Ove vrste CCTV sistema ne izgledaju kao tradicionalne kamere, što ih čini idealnim za diskretan nadzor imovine.

Turret kamere mogu snimati slike visoke rezolucije na kratkim i velikim udaljenostima i mogu se koristiti za praćenje kretanja na mestima sa velikom frekvencijom ljudi, kao što su hodnici, recepcije i prodajni prostori, retail objekti i slično. Iako neki modeli imaju izdržljiva kućišta dizajnirana da zaštite kameru od vandalizma, turret kamere u poređenju sa kupolastim kamerama nisu toliko otporne.

Pored toga, turret kamere imaju više pokretnih delova koji omogućavaju pomeranje kamere tokom rada, zbog čega su sklone kvarovima i zahtevaju često održavanje.

Kamera riblje oko

Kamera riblje oko ima ultra-širokougaono sočivo, što joj omogućava da nadgleda široku oblast ili snima panoramske slike štićene lokacije. Ove vrste bezbednosnih kamera mogu biti isplativo rešenje, pokrivajući velike prostore poput parkinga i skladišta koji bi inače zahtevali više kamera da bi se postigla optimalna pokrivenost. Kamere ribljeg oka se takođe obično koriste u kombinaciji sa drugim kamerama za pokrivanje mrtvih uglova na kompleksnim objektima.

Glavni nedostatak ovih tipova CCTV kamera je taj što se snimci prikazuju kao kružna slika, koja može postati izobličena ako se ne koristi softver za uklanjanje izobličenja. Pored toga, vidno polje kamere se ne može podesiti daljinski, što znači da će ceo uređaj morati da se ukloni i ponovo instalira da bi se podesile pozicije gledanja. Međutim, ovo se može nadoknaditi niskim opštim zahtevima za održavanjem kamera.

Vrste CCTV kamera prema povezivanju

Žičane CCTV kamere

Žičani CCTV sistemi koriste fizičke kablove za povezivanje kamera sa uređajima za nadzor i drugim bezbednosnim komponentama.. Snimak se šalje preko eterneta ili koaksijalnih kablova u centralnu prostoriju za nadgledanje, gde rešenja za video snimanje i skladištenje obrađuju dolazne podatke da bi ih pregledali, analizirali i organizovali stručnjaci obezbeđenja.

Analogne instalacije koriste koaksijalne kablove, dok kamere Internet protokola (IP) koriste Ethernet kablove za prenos podataka preko bezbedne internet veze. Power-over-Ethernet sistemi kamera su posebno popularni, jer se i napajanje i podaci mogu preneti preko jednog Ethernet kabla, smanjujući količinu kablovske infrastrukture koja je potrebna za rad CCTV instalacija.

Ovi tipovi CCTV sistema su uobičajeni u visoko obezbeđenim okruženjima, pošto su žičana rešenja otporna na smetnje, dobijaju konstantno napajanje iz mreže i mogu da proizvode konzistentan video signal. Međutim, oni su skupi  i nisu posebno fleksibilni, jer zahtevaju uklanjanje i ponovnu instalaciju kablova kada je potrebno promeniti pozicije za nadgledanje.

Bežične CCTV kamere

Bežične (Wi-Fi) CCTV kamere prenose podatke preko bezbedne Wi-Fi veze, omogućavajući vlasnicima nekretnina da instaliraju ove vrste sigurnosnih kamera skoro svuda. Kamere obično imaju pojedinačne kablove za napajanje koji moraju biti povezani na fizičko napajanje, iako neki modeli sa baterijama omogućavaju veću fleksibilnost.

Bežične kamere su najprikladnije za manje instalacije ili u situacijama kada se smatra da je instaliranje kablovske infrastrukture preskupo ili nepraktično. Dok fleksibilnost bežičnih CCTV sistema može biti velika prednost, bežične komunikacije su podložne smetnjama i zahtevaće zaštitu sajber bezbednosti kako bi se sprečilo presretanje podataka.

IP ili mrežne CCTV kamere

IP ili mrežne CCTV kamere prenose podatke preko bezbedne internet veze. Snimci uživo se obrađuju u kameri i šalju u sisteme za skladištenje video zapisa kako bi se organizovali i pregledali. Postoji mnogo različitih tipova, uključujući žičana i bežična rešenja, iako svi modeli IP kamera za nadzor dele mogućnost interne obrade podataka i prenosa snimaka rešenjima za nadzor preko Interneta.

Bezbednost preko žice odlazi u istoriju: Šta mogu IP i WiFi kamere?

Glavna prednost IP kamera je njihova sposobnost da gledaju snimke uživo sa bilo koje lokacije, omogućavajući timovima da posmatraju ključne zone sa zaštićenih pametnih uređaja 24/7. Međutim, kako IP kamere prenose snimke preko Interneta, one mogu biti podložne sajber napadima, što znači da podaci moraju biti šifrovani kako bi se sprečilo hakere da pristupe snimcima u realnom vremenu.

Vrste CCTV kamera prema kriterijumu okruženja

Unutrašnje CCTV kamere

Unutrašnje kamere obično imaju mala i diskretna kućišta, jer im nije potrebna zaštita. Ove kamere obično nude širokopojasno pokrivanje za posmatranje zatvorenog okruženja kao što su podovi prodavnica, kancelarije i pristupne tačke (ulazi).

Kamere u obliku kupole su pogodne za okruženja gde je suptilan izgled važan i bezbednost ne mora da bude očigledna, kao što su predvorja hotela ili luksuzni maloprodajni objekti. Funkcije slabog osvetljenja ili noćnog vida takođe treba da imaju prioritet ako je potreban 24-časovni nadzor.

Tipične pozicije za unutrašnje CCTV kamere:

  • Retail
  • Ulazi u zgrade
  • Kancelarijski hodnici
  • Muzeji
  • Hotelski lobiji

Spoljne CCTV kamere

Spoljne CCTV kamere prate perimetre zgrada i spoljne prostore poput parkinga, pristupnih puteva i javnih prostora. Dok većina tipova CCTV kamera može da se koristi na otvorenom, efikasna rešenja imaju kućišta otporna na vremenske uslove koja štite od elemenata, prašine, vandalizma i fizičkog oštećenja, sa IP66 i višim stepenom vodootpornosti.

Spoljne kamere mogu takođe služiti kao vizuelna sredstva odvraćanja kriminalnih aktivnosti i moraju biti sposobne da snimaju visokokvalitetne snimke na velikim udaljenostima, što znači da su bullet tipovi CCTV kamera obično među najpopularnijim rešenjima za spoljašnju upotrebu. Pored toga, noćni vid i podešavanja za slabo osvetljenje su ključne karakteristike za spoljašnje instalacije kako bi se osigurala sigurnost objekata 24/7.

Tipična okruženja za spoljne CCTV kamere:

  • Perimetar komercijalnih zgrada
  • Parking prostori
  • Pristupni putevi
  • Industrijski lokaliteti
  • Saobraćajna čvorišta

Tipovi CCTV kamera prema specifičnim karakteristikama

Dnevno-noćne kamere

Dnevno-noćne kamere su dizajnirane da snimaju slike u različitim svetlosnim uslovima, od jakog sunčevog svetla do slabog osvetljenja i skoro potpunog mraka. Odlikuju se izuzetno osetljivim čipovima za snimanje koji omogućavaju sočivu da se prilagodi preovlađujućim svetlosnim uslovima. Neki modeli uključuju podesive filtere koji se automatski menjaju kao odgovor na fluktuacije svetlosti, obezbeđujući da slike uvek budu jasne.

Ove vrste cctv kamera su najpogodnije za spoljašnja okruženja koja zahtevaju 24/7 obezbeđenje, iako mogu biti efikasne i za unutrašnju upotrebu u oblastima koje nisu uvek dobro osvetljene. Dok su dnevno/noćne kamere neverovatno efikasne u uslovima slabog osvetljenja, i dalje im je potrebno malo svetla da bi efikasno radile, što ih čini neefikasnim u potpunom mraku.

Infracrvene ili noćne kamere

Infracrvene (IR) ili noćne kamere su specijalno dizajnirane CCTV kamere koje mogu detektovati infracrveno zračenje da bi proizvele upotrebljive snimke u potpunom mraku. IR senzori prikupljaju infracrveno zračenje reflektovano od objekata u pogledu kamere. Ovi podaci se zatim interno obrađuju kako bi se proizveli vidljivi snimci, bez obzira na spoljašnje svetlosne uslove.

Ove vrste CCTV kamera se najbolje koriste za praćenje perimetara zgrada, pristupnih tačaka i skladišnih prostora preko noći. Međutim, kako su IR sistemi obično mnogo skuplji za razvoj od uporedivih sistema dan/noć kamera, oni su rezervisani za upotrebu u visokobezbednim infrastrukturama kao što su medicinske ustanove, energetska postrojenja i industrijski sistemi.

Termovizijske kamere

Termovizijske kamere koriste infracrvene zrake za otkrivanje uljeza danju ili noću. Ove kamere mogu da detektuju kretanje na velikim udaljenostima do 300 metara, čak i u potpunom mraku, što ih čini korisnim za posmatranje velikih spoljašnjih površina 24 sata dnevno.

Termalne kamere su slične IR kamerama po tome što sadrže posebne senzore dizajnirane da detektuju IR zračenje. Međutim, ove vrste kamera hvataju varijacije toplote, a ne različite nivoe reflektovanog svetlosnog zračenja. Podaci se zatim obrađuju i predstavljaju slikom u boji. One mogu da detektuju kretanje i objekte čak i kada su vizuelne prepreke prisutne, kao što su magla, dim ili potpuna mrak. Međutim, u poređenju sa IR kamerama ili kamerama za noćno gledanje, kvalitet slike kod termalnih kamera može biti smanjen, jer prikazuju samo toplinske varijacije umesto detaljnih vizuelnih informacija.

Varifokalne kamere

Varifokalne kamere koriste se u CCTV sistemima gde je potrebno da se kamera prilagodi i fokusira na različita područja u različito vreme. Ove kamere imaju visokokvalitetna zum sočiva koja omogućavaju promenu fokusa i održavanje oštrog prikaza na različitim udaljenostima. To znači da pružaju mnogo jasniju sliku nego što bi to bilo moguće s digitalnim zumom kod drugih vrsta sigurnosnih kamera.

Varifokalne kamere se obično koriste u unutrašnjim prostorima za nadzor mesta sa visokim vrednostima, kao što su skladišta i vitrine u maloprodaji. One mogu pomoći u eliminaciji mrtvih uglova, omogućavajući operaterima da prilagode ugao gledanja i bolje prate sve oblasti koje se nadgledaju.

ANPR i LPR kamere

Kamere za automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR) i čitači registarskih tablica (LPR) su specijalizovane CCTV kamere koje služe za praćenje i analizu vozila dok u pokretu. Ove kamere koriste napredni softver i tehnologiju za prepoznavanje registarskih tablica.

Kada vozilo prolazi pored kamere, ona snima sliku registarskih tablica. Softver unutar kamere koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja karaktera (OCR) da analizira slike i pretvori ih u čitljiv tekst koji može sadržati informacije kao što su broj registarskih tablica, što omogućava sistemima da automatski identifikuju vozila, prate njihov kretanje ili upoređuju podatke sa bazama podataka.

ANPR i LPR kamere automatski prepoznaju i očitavaju registarske tablice vozila, što omogućava efikasno praćenje i upravljanje vozilima u različitim kontekstima, kao što su ulazi i izlazi sa parkinga, kontrola pristupa ili praćenje saobraćaja.

LPR kamere se mogu instalirati da pokriju pristupne tačke, interne saobraćajnice i parkinge oko komercijalnih objekata. Uređaji mogu da proizvedu vremenski označene snimke kretanja vozila kako bi pomogli timovima da identifikuju sumnjive aktivnosti. Ovi tipovi CCTV se takođe mogu koristiti za automatizaciju sistema kontrole pristupa vozilima odobravanjem ili odbijanjem ulaska na osnovu informacija o registarskim tablicama.

Kako odabrati pravu CCTV kameru?

Širok spektar tipova CCTV kamera ima jedinstvene prednosti i ograničenja koja pomažu u određivanju idealnih slučajeva upotrebe. Što se tiče sistema nadzora, ne postoji pristup koji odgovara svima, što znači da se sve opcije moraju pažljivo razmotriti i da taj deo posla treba prepustiti stručnjacima koji će na sveobuhvatan način doneti prave odluke u pogledu izbora.

Ne prepuštajte slučaju obezbeđenje objekata i poslovanja. Budite u toku i angažujte eksperte u bezbednosnoj branši.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakCenzura ili briga za bezbednost?
Sledeći članakDa li postoji digitalna privatnost?