Transformacija koja menja pravila igre: Johnson Controls prodao deo poslovanja Bosch-u za 6,7 milijardi dolara

Integracija naprednih HVAC tehnologija Johnson Controls-a u portfolio Bosch-a očekuje se da će poboljšati razvoj sofisticiranijih i energetski efikasnijih bezbednosnih rešenja.

36
Transformacija koja menja pravila igre: Johnson Controls prodao deo poslovanja Bosch-u za 6,7 milijardi dolara
- Sponzor članka -hikvision srbija

Johnson Controls je načinio značajan korak u svojoj strateškoj transformaciji, prodajom dela poslovanja iz sektora grejanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) Bosch grupaciji. Ovaj potez, vredan 6,7 milijardi dolara, predstavlja prekretnicu koja će značajno uticati na dalji razvoj kompanije.

Transakcija obuhvata HVAC poslovanje u Severnoj Americi, kao i globalno zajedničko ulaganje sa kompanijom Hitachi, u kojem Johnson Controls ima 60% udela. Prema dogovoru, Bosch će preuzeti ovaj segment, čime će značajno ojačati svoju Home Comfort Grupu i dodatno učvrstiti poziciju na tržištu.

Za Johnson Controls, ovaj potez omogućava fokusiranje na pružanje sveobuhvatnih rešenja za komercijalne zgrade, što je u skladu sa njihovom strategijom usmerenja ka inovacijama i poboljšanju operativne efikasnosti. Njihova Openblue digitalna platforma ostaje centralni deo ponude, omogućavajući korisnicima da optimizuju radne troškove i podignu efikasnost poslovanja na viši nivo.

Očekuje se da će transakcija biti završena u narednih 12 meseci, nakon što se dobiju sva neophodna regulatorna odobrenja. Johnson Controls planira da deo prihoda iskoristi za smanjenje duga, dok će preostala sredstva biti vraćena akcionarima, u skladu sa njihovom strategijom kapitalne alokacije.

Ova akvizicija ne samo da omogućava Bosch-u ulazak u veoma atraktivan HVAC segment, već i postavlja Johnson Controls na put daljeg rasta i konsolidacije u oblasti komercijalnih rešenja, čime se dodatno učvršćuje njihova pozicija na globalnom tržištu.

Kako ovaj potez utiče na security industriju?

Otkup HVAC poslovanja kompanije Johnson Controls od strane Boscha verovatno će imati značajan uticaj na globalnu i nacionalnu industriju bezbednosti. Ova transakcija vredna 8 milijardi dolara, koja predstavlja najveću akviziciju u istoriji Boscha, ojačaće njihovu poziciju na HVAC tržištu, sektoru koji je ključan za energetsku efikasnost i kontrolu okruženja u bezbednosnim sistemima.

Na globalnom nivou, integracija naprednih HVAC tehnologija Johnson Controlsa u portfolio Boscha očekuje se da će poboljšati razvoj sofisticiranijih i energetski efikasnijih bezbednosnih rešenja. Fokus na HVAC sisteme postaje sve važniji jer igraju ključnu ulogu u održavanju sigurnih i kontrolisanih okruženja u različitim sektorima, od centara za podatke do vojnih objekata.

Na nacionalnom nivou, ova akvizicija bi mogla dovesti do promene dinamike tržišta, pri čemu Bosch jača svoje prisustvo u SAD-u i Aziji. Ovo bi moglo uticati na lokalne industrije bezbednosti pružanjem pristupa novim tehnologijama i inovacijama u HVAC sistemima koji su vitalni za efikasno funkcionisanje bezbednosnih infrastruktura.

Očekivani rast HVAC tržišta za 40% do 2030. godine, potaknut tehnološkim napretkom i inicijativama za borbu protiv klimatskih promena, ukazuje da će ova akvizicija ne samo proširiti tržišni doseg Boscha, već i unaprediti integraciju naprednih bezbednosnih sistema na globalnom nivou ​(HVAC Informed, NKBA)

5/5 - (2 votes)
IZVORSecurity world market
Prethodni članakNajnoviji trendovi u zaštiti pametnih kuća: Od Alarma do AI Sistema
Sledeći članakCenzura ili briga za bezbednost?