„Kako provalnik zna da nisam kod kuće?“ – Evo šta vas odaje!

Provalnici su izuzetno pažljivi i vešti u prepoznavanju „signalizacije“ koja ukazuje na to da niste kod kuće. U ovom tekstu, otkrivamo deset stvari koje vrlo često iz najbolje namere ostavite u ubeđenju da ste im pokazali da ste ipak kod kuće. Saznajte gde grešite

53
„Kako provalnik zna da nisam kod kuće?“ - Evo šta vas odaje!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kada je reč o zaštiti vašeg doma veoma je važno da ne bude toliko očigledno kada niste kući. Ruku na srce, malo ko pomisli da i nevažni detalji mogu poslužiti kao relevantna informacija za neželjenog posetioca.

Provalnici su izuzetno pažljivi i vešti u prepoznavanju znakova koji ukazuju na to da niste kod kuće. U ovom tekstu, otkrivamo deset stvari koje vrlo često tendenciozno iz najbolje namere ostavite, a to znači da ste provalniku omogućili da „operiše“ u praznoj kući dok vi živite u ubeđenju da ste uradili sve po P.S.- u i da je vaš dom zaštićen. Ovo se posebno odnosi na domaćinstva i stanove koji nemaju nikakav sistem tehničke zaštite, pa bi bilo od značaja da pročitate tekst i promenite neke navike.

  1. Konstantno je uključeno svetlo samo u jednoj prostoriji

Obično iz najbolje namere odlučite da ostavite svetlo u nekom delu domaćinstva – najčešće kupatilu, predsoblju, na terasi ili nekoj drugoj prostoriji kako bi ste pokazali lopovu da ste kod kuće. Ipak, moramo da vas razočaramo, jer svetlo koje neprestano gori u kupatilu ili nekoj drugoj prostoriji može biti jasan signal da nema nikoga kod kuće. Provalnici znaju da ljudi obično ne ostavljaju svetlo uključeno danima. Razmislite o korišćenju tajmera za osvetljenje koji će ga uključivati i isključivati u različito vreme, simulirajući normalne aktivnosti.

  1. Poštansko sanduče

Iako poštansko sanduče neće biti pretrpano za samo nekoliko dana, nakupljeni računi, reklame ili marketinški materijali vodoinstalaterskih usluga, brze hrane i kozmetičkih tretmana, mogu odati da ste odsutni. Pre nego što krenete na put, zamolite osobu od poverenja ili prijatelja da povremeno proveri poštu. Ukoliko nemate poverenja, najbolje je da izvršite instalaciju video nadzora. A više o tome možete pročitati u tekstu ispod.

Gde postaviti sigurnosne kamere u kući? TOP SAVETI za optimalnu zaštitu

  1. Neuređeno Dvorište

Zapušteno dvorište sa nepokošenom travom ili neurednim cvećem može biti znak da niste kod kuće. Ako planirate duže odsustvo, osigurajte da dvorište ostane uredno – angažujte nekoga da brine o njemu ili se pobrinite da ga sredite pre polaska.

  1. Garnitura za sedenje je na istom mestu

Sto i stolice u dvorištu ili na terasi koje stoje nepomereni danima mogu sugerisati da niko nije kod kuće. Teško da možete da pomerate baštenski nameštaj u „remote“ modu, ali je onda sasvim dovoljno da isti sklonite u podrum ili garažu, ako želite da ga zateknete.

  1. Parkirano vozilo

Automobil koji stoji na istom mestu danima može biti jasan znak odsustva. Ako ne možete da pomerate vozilo, zamolite prijatelja da ga povremeno preparkira na različitim mestima kako biste ostavili utisak da ste kući. Još bolja varijanta je da vozilo parkirate u garaži ili iznajmite prostor kako bi ste bezbrižno proveli godišnji odmor.

  1. Previše priče – previše štete

Dobri odnosi sa komšijama izuzetno su korisni, ali složićete se i veoma retki. Dugačak jezik baka Mileve, često može da napravi problem – nenamerno može rastrubiti da niste kod kuće. Ljude oko sebe ne možete menjati, ali zato možete instalirati smart home sistem i podešavati rad uređaja u kući kako vama odgovara. Pa neka baka Mileva misli zašto su se spustile roletne, a zna da niste kući.

  1. Aktivnost na društvenim mrežama

Postovi sa egzotičnih destinacija ili plaže mogu jasno ukazivati na to da niste kod kuće. Provalnici često prate profile na društvenim mrežama kako bi saznali kada su vlasnici odsutni. Umesto toga, sačuvajte te divne fotografije za deljenje kada se vratite kući ili za foto album. Ipak je to vaše letovanje

  1. Stalno zatvorene ili otvorene zavese

Ako su zavese uvek zatvorene ili otvorene, to može biti znak da nema nikoga kod kuće. Automatizovane zavese koje se pomeraju u različito vreme tokom dana mogu pomoći u stvaranju privida da je neko u kući.

  1. Neproverena telefonska sekretarica

Provalnici mogu pozivati vaš kućni telefon da provere da li ćete se javljati. Nepromenjene poruke na sekretarici ili puna memorija mogu signalizirati odsustvo. Redovno proveravajte poruke ili preusmerite pozive na mobilni telefon.

  1. Neosvetljen dom noću

Kuća koja je potpuno mračna noću može biti znak da nema nikoga unutra. Razmislite o postavljanju senzornih svetala ili o korišćenju tajmera za osvetljenje kako biste obezbedili da vaš dom ne bude u mraku tokom noći. U kombinaciji sa alarmnim sistemom i cctv kamerama možete daljinski proveravati kakva je situacija i danju i noću.

Za slučaj da komšija „brine“ o vašoj bezbednosti, pročitajte članak u nastavku i oslonite se na sopstveni sistem zaštite.

DA LI KOMŠIJA SME DA ME SNIMA? Sve o video nadzoru u stambenim zgradama i domaćinstvu

Da zaključimo: 

Vaš dom je vaše utočište, i zato je važno obratiti pažnju na detalje koji bi mogli otkriti vašu odsutnost. Provalnici su vešti u prepoznavanju suptilnih znakova, ali uz nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti možete ih zavarati i zaštititi svoj dom. Diskretno planiranje, pažnja prema detaljima i pravilan odnos sa komšijama mogu učiniti vaš dom sigurnijim dok vi uživate u odmoru.

Rate this post
Prethodni članakNIGDE BEZ OPASAČA! Evo koje su prednosti opreme za rad na visini
Sledeći članakNajnoviji trendovi u zaštiti pametnih kuća: Od Alarma do AI Sistema