Amerikanci tužili TikTok zbog nezakonitog prikupljanja podataka dece mlađe od 13 godina

U tužbi se navodi da TikTok nije sprečio decu da kreiraju naloge na aplikaciji bez saglasnosti roditelja i da je nezakonito prikupljao njihove lične podatke

28
Photo: CPO Magazine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Američko Ministarstvo pravde podnelo je tužbu protiv kompanije TikTok i njene matične firme ByteDance, optužujući ih za kršenje Zakona o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA). U tužbi se navodi da TikTok nije sprečio decu da kreiraju naloge na aplikaciji bez saglasnosti roditelja i da je nezakonito prikupljao njihove lične podatke.

Prema navodima Ministarstva, TikTok je prikupljao i zadržavao informacije poput adresa e-pošte, brojeva telefona i podataka o lokaciji, te nije ispunjavao zahteve roditelja za brisanjem tih podataka. Tužba proizilazi iz sporazuma između TikTok-a i američke Federalne komisije za trgovinu iz 2019. godine, kada je kompanija bila optužena za slične prekršaje i obavezana da preduzme posebne mere kako bi se uskladila sa COPPA.

ŠTA APLIKACIJA „TIK TOK“ RADI SA PODACIMA NAŠE DECE?

Ministarstvo pravde tvrdi da TikTok nije ispoštovao te obaveze i da nastavlja sa praksama koje krše zakon. Uprkos uvođenju „dečjeg režima“ za korisnike mlađe od 13 godina, TikTok i dalje omogućava deci mlađoj od 13 godina da koriste redovnu verziju aplikacije i prikuplja njihove lične podatke bez obaveštavanja ili saglasnosti roditelja.

TikTok i ByteDance su prekršili zakon i srodne propise tako što su aktivno izbegavali brisanje naloga korisnika za koje su znali da su deca, navodi se u pravnoj tužbi.

Amerikanci tužili TikTok zbog nezakonitog prikupljanja podataka dece mlađe od 13 godina

„Umesto toga, optuženi nastavljaju da prikupljaju lične podatke ove dece, pokazujući im video snimke koji nisu namenjeni deci, serviraju im oglase i ostvaruju prihod od takvih reklama i dozvoljavaju odraslima da direktno komuniciraju sa njima preko TikTok-a,“ saopštila je vlada.

Portparol TikToka, Majkl Hjuz, odbacio je optužbe, navodeći da su mnoge od njih zasnovane na zastarelim ili netačnim informacijama. Istakao je da je kompanija ponosna na svoje napore da zaštiti decu, uključujući uvođenje strožih mera zaštite, proaktivno uklanjanje maloletnih korisnika, kao i funkcije poput ograničenja vremena ekrana i porodičnog uparivanja.

Koliko je bezbedan TikTok?

TikTok se i ranije suočavao sa sličnim optužbama i bio kažnjen u Evropi zbog kršenja zakona o zaštiti privatnosti dece. Ovaj slučaj naglašava kontinuiranu zabrinutost za bezebdnost i zaštitu privatnosti mladih korisnika na platformama društvenih medija.

5/5 - (3 votes)
IZVORRepbulika/ USA today
Prethodni članakCrna Gora uvodi video nadzor u škole – Gde smeju, a gde ne smeju biti postavljene?
Sledeći članakOPREZ! BingoMod aplikacija prazni račune i briše podatke sa Androida!