Crna Gora uvodi video nadzor u škole – Gde smeju, a gde ne smeju biti postavljene?

Crna Gora planira da implementira video nadzor u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama, uključujući osnovne i srednje škole, a sa tim se slaže i udruženje roditelja.

105
Photo: SPmemory
- Sponzor članka -hikvision srbija

U okviru novog projekta, Crna Gora planira da implementira video nadzor u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama, uključujući osnovne i srednje škole. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za zaštitu ličnih podataka, a podržava ga i Udruženje roditelja.

Slavica Čapunović-Dragović iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija, izjavila je: „Izrađeni su nacrti pravilnika i sva potrebna dokumentacija, sve u cilju osiguranja bezbednosti učenika i zaposlenih i čuvanja državne imovine,“ prenosi RTCG.

Udruženje roditelja je takođe pozitivno ocenilo ovu inicijativu. Kristina Mihailović, izvršna direktorka udruženja „Roditelji“, istakla je: „Dobro je da se konačno krenulo sa tim. Ono što jeste dobra stvar je da će se neke situacije koje su se dešavale upravo na mestima gde dolazi do sukoba među decom kao što su hodnici, kao što je školsko dvorište, biti na ovaj način pokrivene, vodeći računa o privatnosti dece u određenim situacijama. S te strane mislim da je dobar potez i da je dobro što će škola imati tu vrstu podrške, jer znam da su se do sada žalili da nemaju finansijskih mogućnosti da to osiguraju.“

Pozitivne reakcije stižu i iz Srednje ekonomske škole u Podgorici.

FIZIČKO OBEZBEĐENJE U ŠKOLAMA: Luksuz ili potreba?

Gde sme da se postavlja video nadzor?

Prema smernicama GDPR-a, video nadzor može biti postavljen na sledećim lokacijama unutar obrazovnih ustanova:

  1. Ulazi i izlazi: Kamere mogu biti postavljene na ulazima i izlazima zgrada kako bi se evidentirao ulazak i izlazak učenika, zaposlenih, posetilaca među kojima mogu biti i neželjena lica. Ovo svakako pomaže u obezbeđenju kontrole pristupa i povećanju bezbednosti školskog objekta, dece i nastavnog kadra.
  2. Hodnici i zajednički prostori: Hodnici, školski holovi, kantine i druge zajedničke prostorije mogu biti pokriveni video nadzorom radi prevencije različitih incidenata, vandalizma i nasilja. Na ovim mestima kamere pomažu u održavanju bezbednosti bez ugrožavanja privatnosti učenika u učionicama ili drugim privatnim prostorima.
  3. Školska dvorišta: Kamere postavljene u školskim dvorištima mogu biti korisne za nadzor aktivnosti tokom odmora, sprečavanje sukoba i zaštitu školske imovine od oštećenja i uništavanja.

Kako naglašavaju u Agenciji za zaštitu ličnih podataka postavljanje video nadzora u školama mora biti u skladu sa pravnim propisima. Muhamed Gjokaj iz Agencije izjavio je: „Da dođemo do onoga što se zove balans između zaštite ličnih podataka i sigurnosti naše dece. To ne sme po učionicama, ne sme po zbornicama, ne sme tamo gde stvarno može da vređa privatnost.“

Nacrti pravilnika i sva potrebna dokumentacija su već prosleđeni osnovnim i srednjim školama u zemlji, koje sada odlučuju da li će prihvatiti predlog ili ne.

Gde ne sme da se postavlja video nadzor?

Postavljanje kamera u sledećim prostorijama strogo je zabranjeno zbog ugrožavanja privatnosti:

  1. Učionice: Postavljanje kamera unutar učionica može narušiti privatnost učenika i nastavnika i stvoriti neprijatan ambijent za učenje i rad.
  2. Zbornice i kabineti nastavnika: Kamere ne smeju biti postavljene u zbornicama ili kabinetima gde se održavaju privatni sastanci i gde nastavno osoblje očekuje slobodu izražavanja ponašanja i profesionalnog delovanja.
  3. Toaleti i svlačionice: Ove prostorije su strogo zabranjene za bilo kakvo razmatranje instalacije video nadzora, zbog očigledne povrede privatnosti i dostojanstva učenika i nastavnog osoblja.

Prema rečima predstavnika Agencije za zaštitu ličnih podataka, postavljanje kamera neće biti dozvoljeno u prostorijama kao što su učionice i zbornice, gde bi narušavale privatnost učenika i nastavnika.

Bezbednost dece od A do Š: Koliko je vaše dete sigurno u vrtiću i školi?

Prema nalazima istraživanja Zavoda za školstvo, gotovo svaki drugi učenik u Crnoj Gori je bio svedok nekog oblika nasilja među učenicima. Većina nastavnika, prema mišljenju učenika, ili uopšte ne reaguje na nasilje, ili ima odloženu reakciju usmerenu na kažnjavanje nasilnika, a ne na zaštitu žrtve.

Ovaj projekat predstavlja važan korak ka unapređenju sigurnosti u obrazovnim ustanovama Crne Gore, balansirajući između zaštite ličnih podataka i osiguranja bezbednosti učenika i zaposlenih.

Gde se do sada pravile greške?

Jedan od eklatantnih primera porede privatnosti u proteklih nekoliko godina dogodio se u Engleskoj 2021. godine, kada su roditelji izrazili nezadovoljstvo zbog postavljanja CCTV kamera u toalete učenika u Framwellgate School u Durhamu. Kamere su bile postavljene u zajedničkom prostoru toaleta, a ne unutar kabina, ali su roditelji tvrdili da je ovo ipak invazija na privatnost. Škola je tvrdila da su kamere postavljene zbog nadzora nad nasiljem i antisocijalnim ponašanjem. Ovaj slučaj izazvao je značajnu raspravu o granicama privatnosti i bezbednosti u školama​ (The Independent)​​ (RNZ)​.

Više o obezbeđenju vaspitno-obrazovnih ustanova pročitajte naše članke u nastavku.

VIDEO NADZOR U VRTIĆIMA: Kada je dozvoljeno snimanje dece i šta roditelji kažu

4/5 - (1 vote)
IZVOR021
Prethodni članakŠpijuniranje ekrana presretanjem HDMI signala pomoću AI
Sledeći članakAmerikanci tužili TikTok zbog nezakonitog prikupljanja podataka dece mlađe od 13 godina