Opet nema vozila na parkingu? Zaštitite svoje vozilo od krađe!

Doživeli ste šok jer niste zatekli svoje vozilo tamo gde ste ga parkirali? Ne znate da li je ukradeno ili ga je samo odneo pauk. Ministarstvo unutrašnjih poslova iznosi alarmantne podatke: 75% vozila u Beogradu ukradeno je zbog nepažnje vlasnika koji su ostavili ključ u bravi. Vaš spokoj i bezbednost vozila ne bi trebalo da budu stvar sreće.

43
Opet nema vozila na parkingu? Zaštitite svoje vozilo od krađe!
Izvor slike: spytec.com
- Sponzor članka -hikvision srbija

Doživeli ste šok jer niste zatekli svoje vozilo tamo gde ste ga parkirali? Ne znate da li je ukradeno ili ga je samo odneo pauk.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iznosi alarmantne podatke: 75% vozila u Beogradu ukradeno je zbog nepažnje vlasnika koji su ostavili ključ u bravi. Vaš spokoj i bezbednost vozila ne bi trebalo da budu stvar sreće.

U poslednjih šest meseci, broj ukradenih vozila u Beogradu porastao je za alarmantnih 28% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Čak 64 vozila od ukupno 85 ukradena su zbog ključa ostavljenog u bravi, što jasno ukazuje na potrebu za većom opreznošću i boljom zaštitom.

Prevencija je ključna

Obezbedite svoje vozilo ne samo standardnim alarmnim sistemima, već i novim tehnologijama koje su se pokazale kao efikasne. Razmotrite ugradnju dash kamera koje kontinuirano snimaju sve što se dešava oko vašeg automobila. Ovi uređaji ne samo da mogu odvratiti potencijalne lopove, već i pružiti dragocene dokaze u slučaju krađe.

Mehaničke brave za volan su još jedna proverena metoda zaštite. Iako možda deluju kao relikvija prošlosti, njihova efikasnost u sprečavanju krađa vozila je i dalje vrlo visoka. Mehaničke brave za volan, često poznate kao volanske kandžice, postoje u nekoliko varijanti koje pružaju efikasnu zaštitu protiv krađe vozila. Standardne brave se postavljaju preko volana i zaključavaju se, čineći volan nepokretnim. Pedal-to-wheel lock spaja pedal za gas ili kočnicu sa volanom, što sprečava njihovu upotrebu. Enclosed lock je naprednija verzija koja potpuno obuhvata volan, čineći ga neupotrebljivim. Ove brave su izrađene od čvrstih materijala koji odolevaju pokušajima sečenja ili lomljenja, što ih čini izuzetno pouzdanim u zaštiti vašeg vozila.

Biometrijske brave, koje zahtevaju otisak prsta ili prepoznavanje lica, postaju sve pristupačnije i predstavljaju budućnost zaštite vozila. Ove napredne tehnologije omogućavaju visok stepen zaštite i gotovo je nemoguće da ih lopovi zaobiđu.

krađa automobila
Izvor slike: Nbc news/LoJack

TOP tehnologija protiv krađa

GPS Tracking Sistemi: Savremeni GPS uređaji za praćenje omogućavaju vlasnicima da u realnom vremenu prate lokaciju svojih vozila. Ovi sistemi mogu poslati upozorenja vlasnicima ako se vozilo pomera iz unapred definisane geo zone.

Biometrijske brave: Kao što smo već pomenuli, biometrijske brave koje koriste otiske prstiju, prepoznavanje lica ili skeniranje šarenice oka, pružaju visok nivo bezbednosti vašeg vozila. Ove tehnologije su sve prisutnije u novijim modelima vozila, pružajući gotovo nepristrasnu zaštitu.

Imobilajzeri: Elektronski sigurnosni uređaji koji sprečavaju pokretanje motora vozila ako ključ nije prepoznat. Imobilajzeri su često integrisani u sistem ključeva vozila i značajno otežavaju krađu.

OBD (On-Board Diagnostics) blokatori: Ovi uređaji se priključuju na OBD port vozila i blokiraju pristup sistemu vozila, sprečavajući neovlašćeno pokretanje motora.

Uređaji za detekciju pokreta i nagiba: Ovi senzori mogu detektovati pokrete ili promenu ugla nagiba vozila, što je korisno za sprečavanje krađe vozila ili ako se pokušava odvući ili podići (na primer, na pauk službi).

Pametni ključevi sa daljinskim deaktiviranjem: Neki pametni ključevi omogućavaju vlasnicima da daljinski isključe vozilo u slučaju krađe, čineći ga neupotrebljivim dok se ne resetuje sistem.

Sigurnosni softver za pametne telefone: Aplikacije koje se mogu povezati sa vozilom i omogućiti daljinsko zaključavanje, otključavanje, pa čak i kontrolu određenih funkcija vozila, povećavajući tako bezbednost.

Automatsko zaključavanje: Neki noviji automobili imaju funkciju automatskog zaključavanja vrata kada se ključ nalazi unutar vozila, a vozilo je uključeno. Ovo može sprečiti neovlašćen pristup ako vozač zaboravi da zaključa vrata.

Senzori prisustva: Sistemi koji koriste senzore prisustva mogu detektovati prisustvo vozača unutar vozila. Ako sistem registruje da nema nikoga u vozilu, automatski može isključiti motor ili aktivirati alarm.

Dvostruko verifikacioni startni sistem: Ova tehnologija zahteva dva faktora autentifikacije pre nego što dozvoli vozilu da se pokrene. Na primer, pored ključa, vozač može biti obavezan da unese kod na tastaturi u vozilu ili da koristi biometrijsku verifikaciju.

Kill switch: Ovo je prekidač koji vozač može tajno instalirati na skrivenom mestu u vozilu. Kada je aktiviran, „kill switch“ prekida električnu vezu potrebnu za rad motora, čime se sprečava pokretanje vozila bez deaktiviranja prekidača.

Alarm sa senzorom pokreta unutar vozila: Alarmi koji reaguju na pokret unutar vozila mogu se aktivirati čim neko nepozvan uđe u automobil, čime se privlači pažnja i potencijalno odvraća kradljivac.

Remote immobilization: Neki servisi nude mogućnost daljinske imobilizacije vozila. Ako se vozilo ostavi uključeno sa ključem u bravi, vlasnik može daljinski isključiti motor preko aplikacije na svom pametnom telefonu.

Za situacije kada vozač ostavi ključ u bravi sa upaljenim motorom, ali iz nekog razloga ne može da pristupi vozilu (na primer, ako se vrata automatski zaključaju), evo nekoliko praktičnih rešenja:

  • Rezervni ključ: Uvek je dobra praksa nositi rezervni ključ sa sobom. Ovo može biti standardni ključ ili daljinski upravljač koji može otključati vrata i omogućiti vozaču da ponovo uđe u vozilo.
  • Daljinsko otključavanje: Mnogi moderni automobili imaju funkciju daljinskog otključavanja koja se može aktivirati preko pametnog telefona ili pozivom u službu podrške vozila, zavisno od servisa koji proizvođač vozila nudi.
  • Ključ sa šifrom: Neki proizvođači automobila uključuju ključeve koji imaju ugrađenu numeričku tastaturu na kojoj vozač može uneti šifru za otključavanje vrata bez tradicionalnog ključa.
  • Mehanički ili magnetni skriveni ključ: Neke osobe biraju da na svom vozilu instaliraju skrivenu kutijicu sa magnetom ili mehanizmom koji zahteva pritisak ili klizanje određenog dela. U ovoj kutijici se čuva rezervni ključ, a kutijica se postavlja na diskretno mesto na spoljašnjosti automobila.

Ove metode mogu pomoći vozaču da ponovo uđe u svoje vozilo u slučaju da su vrata zaključana, a ključ je ostao unutra. Važno je razmotriti i potencijalne sigurnosne rizike vezane za čuvanje rezervnog ključa na vozilu ili pristupanje daljinskim sistemima i odabrati rešenje koje najbolje odgovara potrebama i profilu vozača

Da li neko može otključati moj auto sa drugom daljinskom tastaturom?

Zaštita parking prostora takođe igra važnu ulogu. Ulaganje u video nadzor na parkiralištima može znatno smanjiti rizik od krađe vozila.

I za kraj! 

Bez obzira na to koliko se čini da je vaše vozilo bezbedno, uvek postoji rizik od krađe. Uz pravilnu zaštitu i savremene tehnologije, možete znatno smanjiti šanse da postanete izloženi bespotrebnom stresu. Ne čekajte da postanete još jedna statistika – postupite preventivno i zaštitite svoje vozilo već danas.

5/5 - (3 votes)
IZVORTelegraf
Prethodni članakVeštačka inteligencija kao saveznik manipulatora
Sledeći članakAerodromi i mediji u kolapsu: Globalni IT kvar paralizovao infrastrukturu