Aerodromi i mediji u kolapsu: Globalni IT kvar paralizovao infrastrukturu

U ranim jutarnjim satima, više od hiljadu letova širom sveta je otkazano zbog problema sa komunikacijama i internet servisima. Ključni IT sistemi u bankama, medijskim kućama i telekomunikacionim kompanijama pretrpeli su ozbiljne smetnje.

68
Aerodromi i mediji u kolapsu: Globalni IT kvar paralizovao infrastrukturu
Izvor: Nova.rs / Money SHARMA / AFP / Profimedia
- Sponzor članka -hikvision srbija

U ranim jutarnjim satima, više od hiljadu letova širom sveta je otkazano zbog problema sa komunikacijama i internet servisima. Ključni IT sistemi u bankama, medijskim kućama i telekomunikacionim kompanijama pretrpeli su ozbiljne smetnje. Kako prenose mediji, tehnički kvar izazvan greškom u softverskom ažuriranju kompanije CrowdStrike doveo je do masovnog prekida globalnih usluga.

Kompanija CrowdStrike brzo je reagovala, identifikujući defekt u ažuriranju sadržaja za Windows operativne sisteme. Direktor kompanije, Džordž Kurc, naglasio je da Mac i Linux nisu bili pogođeni te da je problem brzo izolovan i rešen.

Incident nije bio rezultat sajber napada, već tehničke greške koja je onemogućila normalan rad IT sistema, uključujući i sistem Olimpijskih igara u Parizu, što je podiglo globalnu uzbunu o potrebi za pouzdanijim bezbednosnim protokolima u IT industriji.

Ovaj događaj je jasan pokazatelj koliko su globalne infrastrukture osetljive i zavisne o stabilnosti IT sistema. Dalje akcije uključuju strože kontrole ažuriranja softvera i pojačanu saradnju između IT kompanija kako bi se sprečili budući incidenti.

Globalni prekid rada Windows računara izazvao je velike probleme u različitim sektorima širom sveta. Pogođene su bile ključne industrije poput bankarstva, avio-kompanija, medija i supermarketa. Među najistaknutijim pogođenim kompanijama bile su „ABC“ i „Sky News Australia“. Mnoge institucije i preduzeća su ostale van mreže nakon što se na ekranima pojavila greška – plavi ekran, što je izazvalo veliku pometnju.

Više od hiljadu letova je otkazano širom sveta zbog tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija, prema najnovijim podacima kompanije za analizu avijacije Sirijum. Avio-kompanije kao što su Amerikan erlajns, Junajted i Delta su zatražile prizemljenje svih letova, dok su letovi koji su već bili u vazduhu nastavili putovanje bez spuštanja i daljih poletanja.

Kompanije Microsoft i Crowdstrike su se oglasile povodom globalnog tehničkog problema. Crowdstrike je objavio da je uzrok problema „defekt“ u ažuriranju sadržaja za Windows hostove, dok Mac i Linux hostovi nisu bili pogođeni. Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad, već tehnički problem koji je identifikovan i za koji je rešenje već raspoređeno. Crowdstrike je uputio sve pogođene klijente na njihov portal podrške za najnovija ažuriranja.

Problemi sa IT mrežama su prijavljeni u bankama, telekomunikacionim kompanijama, medijima i avio-kompanijama širom sveta. Ovi problemi su uticali i na računarski sistem letnjih Olimpijskih igara u Parizu, koje počinju za nedelju dana. Organizatori Olimpijskih igara su potvrdili da su preduzeti planovi za vanredne situacije kako bi se minimizirali problemi.

Globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili avio-kompanije, banke i medije širom sveta, odrazili su se i na rad pojedinih aerodroma do kojih leti Er Srbija. Zbog toga se danas (petak, 19. jul 2024. godine) očekuju izvesna odstupanja od planiranog reda letenja, navodi se u zvaničnom saopštenju Er Srbije.

U Hrvatskoj su problemi sa CEZIH-om, centralnim zdravstvenim informacijskim sistemom, uticali na rad porodičnih lekara i apoteka. Međutim, bolnički informacijski sistem je ostao funkcionalan jer se nalazi na drugom serveru. Ministar saobraćaja Oleg Butković potvrdio je da su globalni IT problemi pogodili i Hrvatsku kontrolu leta, ali da operativno sve funkcioniše i da nije dovedeno u pitanje funkcionisanje vazdušnog saobraćaja.

Microsoft je saopštio da preduzima „akcije na ublažavanju“ problema koje su prijavili korisnici širom sveta. Brojni korisnici su na svojim računarima videli „plavi ekran smrti“. Kompanija Crowdstrike je takođe izdala novi apdejt koji bi trebalo da reši probleme sa računarima.

Pogođene su i australijske bankarske aplikacije i sistemi supermarketa. Australijski emiteri Australian Broadcasting Corporation i Sky News su potvrdili da su zbog ovog problema imali poteškoća sa emitovanjem. Sumnja se da je uzrok problema softverska greška kompanije Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver. Prekid je uglavnom uticao na Windows računare na globalnom nivou.

Ovaj prekid rada izazvao je značajne poremećaje u mnogim sektorima, ukazujući na veliku zavisnost savremenog društva od digitalnih tehnologija i IT infrastrukture.

4.7/5 - (3 votes)
IZVORNova.rs
Prethodni članakOpet nema vozila na parkingu? Zaštitite svoje vozilo od krađe!
Sledeći članakTRAJNO ODUZIMANJE VOZILA VEĆ U „CRVENOM“: Šta donose izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja za SVE vozače?