Revolucija u saobraćaju i bezbednosti: Od 2025 u “petom elementu“

Australijska Uprava za bezbednost civilnog vazduhoplovstva (CASA) nedavno je odobrila dozvolu za letenje revolucionarnog Pegasus E-Class letećeg automobila, otvarajući novu eru u transportu i bezbednosti.

76
Revolucija u saobraćaju i bezbednosti: Od 2025 u “petom elementu“
PHOTO: PEGASUS AEROSPACE CORP
- Sponzor članka -hikvision srbija

Australijska Uprava za bezbednost civilnog vazduhoplovstva (CASA) nedavno je odobrila dozvolu za letenje Pegasus E-Class letećeg automobila, čime je otvoren put za potpuno novu eru u transportu i bezbednosti već od sledeće godine. Ovaj revolucionarni model, razvijen od strane Pegasus Aerospace Corporation, već je privukao veliku pažnju kao jedno od najozbiljnijih rešenja u oblasti letećih automobila.

Nova era tehnologije – Novo iskustvo u vožnji!

Razvoj letećih automobila nije nova ideja, no u poslednjoj deceniji tehnologija je omogućila kreiranje funkcionalnih modela. Bespilotne letelice su bile reper za nastanak  sličnih rešenja u avijaciji, pa je sada moguće zamisliti leteće automobile kao svakodnevno prevozno sredstvo jer od sledeće godine zaista ćete moći i da iskusite kako je voziti se „nebeskim drumom“ bez avio karte.

„PETI ELEMENT“ NAM STIŽE: Kina testira „leteće“ automobile koji mogu da dostignu 230 km/h

Odlikuje ga hibridni pogonski sistem, Pegasus E-Class ima domet od oko 480 kilometara i može da leti do tri sata bez dopune goriva. Kada je potrebno dopuniti gorivo, proces je isti kao kod bilo kog drugog automobila – jednostavno sletite na najbližu benzinsku pumpu i natočite gorivo, a takođe je pedviđen i za vožnju po putu.

Benzin ili kerozin?

Leteći automobil Pegasus E-Class koristi običan visokooktanski benzin za let, što znači da se može dopunjavati na običnim benzinskim pumpama kao i svaki drugi automobil. Ovo je značajna prednost jer eliminiše potrebu za specijalizovanim infrastrukturnim rešenjima za punjenje goriva, čineći Pegasus E-Class praktičnim za svakodnevnu upotrebu i dugoročne letove od tri sata ili 480 kilometara dometa​ (BePegasus)​​. Može postići brzinu veću od 120 km/h koristeći čistu električnu energiju.

Kao kopneno vozilo, registruje se kao i svaki drugi automobil, a za vožnju je potrebna vozačka dozvola – pilotska dozvola za sportske avione.

…datira još od 2013. godine

Pegasus E-Class je prvi put predstavljen kao prototip sa tri točka 2013. godine. U 2021. godini, model je evoluirao u pretproizvodni model sa četiri točka, a CASA mu je dodelila letački sertifikat 2023. godine. Slična potvrda uskoro se očekuje i u SAD.

Budućnost letećih automobila

Pored E-Class modela, Pegasus Aerospace Corporation planira proizvodnju različitih letećih automobila, uključujući jedno sedište, dva i vazdušni taksi sa četiri sedišta. Ovaj poslednji model, Pegasus Air-Taxi, namenjen je širokom spektru primena – od civilnih i medicinskih, do logističkih, policijskih i vojnih misija, uključujući hitne službe u različitim rizičnim situacijama.

Pegasus - leteći automobil
PHOTO: PEGASUS AEROSPACE CORP

Uticaj na kopneni saobraćaj

Uvođenjem Pegasus E-Class letećih automobila u svakodnevnu upotrebu može se značajno smanjiti saobraćajne gužve i povećati ukupna bezbednost na putevima.

Smanjenje gužvi

Jedna od najvećih prednosti ovog sjajnog tehnološkog izuma je mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL), što omogućava korisnicima da izbegnu tradicionalne puteve i saobraćajne čepove. Korišćenjem treće dimenzije za kretanje, vozači će moći da lete iznad zagušenih gradskih ulica i autoputeva, što može drastično smanjiti vreme putovanja i smanjiti opterećenje na kopnenoj infrastrukturi.

Povećanje bezbednosti

Korišćenje letećih automobila može takođe doprineti smanjenju saobraćajnih nesreća na putevima. Sa manje vozila na putevima, smanjuje se rizik od sudara i drugih nesreća. Pored toga, opremljen je naprednim bezbednosnim sistemima, uključujući redundantne sisteme za kritične komponente, što povećava pouzdanost i bezbednost tokom leta i vožnje.

Leteći automobili poput Pegasus E-Class-a takođe mogu pomoći hitnim službama da brže reaguju na nesreće i vanredne situacije, jer mogu direktno doći do mesta događaja bez obzira na saobraćajne uslove na tlu.

Ekološki aspekt

Pored smanjenja gužvi i povećanja bezbednosti, hibridni pogonski sistem Pegasus E-Class-a, koji koristi visokooktanski benzin za let i električnu energiju za vožnju na tlu, može doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i boljem očuvanju životne sredine.

Koja je razlika između letećeg automobila i bespilotne letelice?

Leteći automobil kao što je Pegasus E-Class i bespilotne letelice (UAV) imaju nekoliko ključnih razlika koje ih čine jedinstvenim u svojim funkcijama i primenama.

Pilotirana vs. Bespilotna:

  • Leteći automobil: Pegasus E-Class je dizajniran za ljudske pilote. Zahteva vozačku dozvolu za kopnenu vožnju i pilotsku dozvolu za sportske avione za letenje. Vozač/pilot upravlja vozilom direktno iz kabine, što omogućava fleksibilnu upotrebu kao i kod konvencionalnih automobila i aviona.
  • Bespilotna letelica: UAV je upravljana daljinski bez potrebe za fizičkim prisustvom pilota u letelici. Pilot ili operator kontroliše letelicu sa udaljene lokacije, često koristeći sofisticirane kontrolne sisteme i tehnologiju prvog lica (FPV).

Svrha i primena:

  • Leteći automobil: Primarno je namenjen za lični transport, sa potencijalnim primenama u civilnim, medicinskim, policijskim i vojnim službama. Pegasus E-Class može se koristiti za svakodnevni prevoz, omogućavajući brzo prebacivanje između kopnene vožnje i letenja, što ga čini idealnim za izbegavanje saobraćajnih gužvi i brzu reakciju u hitnim situacijama.
  • Bespilotna letelica: UAV se uglavnom koriste u sistemu obezbeđenja – za nadzor, izviđanje, dostavu, i vojne operacije. Njihova upotreba često uključuje misije koje su previše opasne ili nepraktične za pilotirane letelice.

Tehnologija i gorivo:

  • Leteći automobil: Pegasus E-Class koristi hibridni pogonski sistem koji kombinuje električnu energiju za vožnju po zemlji i visokooktanski benzin za letenje. Ovo omogućava jednostavno punjenje goriva na standardnim benzinskim pumpama, čime se povećava praktičnost i dostupnost za korisnike.
  • Bespilotna letelica: UAV često koriste specijalizovana goriva ili baterijske sisteme koji zahtevaju specifične uslove za punjenje i održavanje, što može ograničiti njihovu autonomiju i fleksibilnost.

Da zaključimo:

Pegasus E-Class ima potencijal da transformiše način na koji putujemo, smanjujući gužve na putevima, povećavajući bezbednost i pružajući brži i efikasniji transport. Time može doneti značajne prednosti kako za individualne korisnike, tako i za društvo u celini.

Predstavlja vrhunac tehnologije i inovacija, spajajući najbolje karakteristike automobila i aviona. Sa odobrenjem CASA, Pegasus Aerospace Corporation postavlja nove standarde u industriji, otvarajući vrata za drugačiju budućnost u kojoj leteći automobili postaju deo svakodnevice.

5/5 - (1 vote)
IZVORSmart Life/ Mondo
Prethodni članakNapad na nastavnika- krivično delo: Hoće li biti izmene krivičnog zakonika?
Sledeći članakGlobalni BOOM: Rapidna ekspanzija tržišta perimetarske zaštite do 2030