Brži od munje: CATL najavljuje električne avione dalekog dometa do 2028.

Kineski gigant CATL najavio je električne avione sa dometom od 3.000 km! Uspešan test leta aviona od 4 tone na “kondenzovane baterije” postavlja nove standarde u avijaciji, uz obećanje revolucije do 2028. godine. Da li je budućnost već stigla?

68
Brži od munje: CATL najavljuje električne avione dalekog dometa do 2028
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kineski gigant za proizvodnju baterija, Contemporary Amperex Technology Company Limited (CATL), saopštio je da je uspešno leteo avionom od 4 tone koristeći svoje “kondenzovane baterije” ultra-visoke gustine. Ova prekretnica dolazi nakon što je kompanija najavila planove za električne avione sa dometom od 2.000 do 3.000 km, koji bi trebalo da budu spremni do 2027. ili 2028. godine.

CATL je lider u proizvodnji baterija za električna vozila, sa udelom na tržištu od 37%. Njihove baterije koriste mnogi vodeći proizvođači automobila, uključujući Ford i Teslu. U aprilu 2023. godine, CATL je predstavio svoju “kondenzovanu bateriju” sa gustinom energije od 500 Wh/kg, što je više nego dvostruko u odnosu na većinu trenutnih baterija na tržištu.

Uspešno testiranje i budući planovi

Tri meseca nakon predstavljanja nove baterije, CATL je osnovao avijacijsku diviziju u partnerstvu sa Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Nedavno su objavili uspešan testni let aviona od 4 tone na baterijski pogon. Detalji o baterijskom sistemu aviona, konfiguraciji motora, kao i podaci o dužini leta, visini ili brzinama trenutno su strogo čuvane državne tajne​ (Electrek)​​ (Safety First)​.

CATL planira da razvije električni avion od 8 tona koji bi mogao da leti sa dometom od 2.000 do 3.000 km. Iako je ovo daleko od težine Boeinga 737 (31 tona) ili Airbusa A320 (41 tona), ciljaju tržište lakših aviona poput Learjeta 70/75, koji može leteti sa devet putnika.

„PETI ELEMENT“ NAM STIŽE: Kina testira „leteće“ automobile koji mogu da dostignu 230 km/h

Bezbednosni aspekti

Razvoj ovih baterija nosi sa sobom značajne bezbednosne izazove. Veća gustina energije znači i veći rizik od termičkih problema, koji mogu rezultirati ozbiljnim incidentima. Baterije sa gustinom od 500 Wh/kg predstavljaju potencijalno opasnost zbog mogućeg pregrevanja i požara. Stoga, CATL sprovodi rigorozna testiranja kako bi osigurao sigurnost svojih baterija za upotrebu u avijaciji​ (The Independent)​.

Industrijski standardi i regulative igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti ovih tehnologija. Na primer, Airbus već koristi slične baterije za svoje projekte električnih aviona i pridržava se strogih bezbednosnih standarda kako bi osigurao zaštitu putnika i posade​ (Safety First)​.

Da li smo kročili u budućnost?

Električni avioni, poput onih koje razvija CATL, imaju potencijal da smanje zagađenje i buku, ali njihova bezbednost mora biti na prvom mestu. Kontinuirani razvoj i testiranje ovih tehnologija biće od presudnog značaja za njihov uspeh na tržištu. Ako CATL uspe da ostvari svoje planove, to bi moglo značiti veliki skok u avio tehnologiji i značajan doprinos zelenijoj budućnosti vazdušnog saobraćaja. No, prvo treba poraditi na bezbednosti putnika. Šta će biti do 2028. godine, ostaje nam da vidimo. Do tada pročitajte neka pravila u narednom tekstu, jer upotrebom ovakvih aviona, možda budu izmenjena.

DA NE BUDE NESPORAZUMA: Šta smete da ponesete u AVION, a šta ne?

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakŠta treba da poseduje kamera za video nadzor? Koje su to performanse koje vam omogućavaju bezbednost u štićenom prostoru?
Sledeći članakOD 7. JULA OBAVEZAN PRISTUP CRNOJ KUTIJI U VOZILU – EVO ŠTA VOZAČI TREBA DA ZNAJU