Kako zaštititi firmu i dom od požara? Preduzmite mere pre nego što bude kasno!

Da li ste ikada razmišljali koliko samo jedan trenutak nepažnje može izazvati katastrofu? Leto donosi povećan rizik od požara, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, posebno u urbanim sredinama. Prema globalnim statistikama, ljudski faktor je najčešći uzrok požara. Da bi se izbegle velike tragedije, neophodno je da postoji svest o rizicima i da se preduzmu adekvatne mere. U nastavku teksta, saznajte najčešće uzroke požara, preventivne mere i inovativna rešenja koja mogu spasiti živote i imovinu.

92
Kako zaštititi firmu i dom od požara? Preduzmite mere pre nego što bude kasno!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Leto donosi povećan rizik od požara, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, posebno u urbanim sredinama. Nedavni događaji u Beogradu, gde su u roku od 24 sata izbila četiri velika požara, naglašavaju važnost preventivnih mera i edukacije za smanjenje rizika od požara. Evo šta poslodavci i građani treba da znaju i preduzmu kako bi se zaštitili od požara pre i tokom letnjih odmora.

Obaveze pravnih lica iz oblasti zaštite od požara!

Koji su najčešći uzroci požara u toku leta?

Prema globalnim statistikama, ljudski faktor je najčešći uzrok požara. Greške u rukovanju električnim uređajima, nepravilna upotreba grejnih tela, i nemar kao što je ostavljanje uključenih uređaja (bojler, šporet, klima) bez nadzora, su glavni uzroci požara. Konkretno, prema izveštaju NFPA, kuvanje je vodeći uzrok požara u domovima, zatim neispravnost i nemarna upotreba grejnih uređaja kao i nepažnja pri korišćenju sveća​​. Da li ste ikada razmišljali koliko samo jedan trenutak nepažnje može izazvati katastrofu?

Statistike pokazuju da oko 80% svih smrtnih slučajeva i povreda uzrokovanih požarima dešava se u domovima​ (EuroFSA)​. Svake godine, oko 5,000 ljudi u Evropi izgubi život u požarima, dok je broj povređenih deset puta veći​ (CTIF)​. Ovi podaci jasno pokazuju koliko je važno preduzeti mere prevencije kako bi se zaštitili naši domovi i firme. Posebno akcenat treba staviti na stambene zajednice, a više o tome pročitajte u našem tekstu ispod:

Tokom letnjih meseci, rizik od požara značajno raste, posebno u stambenim zajednicama i kompanijama smeštenim u zajedničkim zgradama i kompleksima. Imajte u vidu da, iako ste preduzeli sve neophodne mere, možda vaši susedi u zgradi to nisu učinili. Da bi se izbegle velike tragedije, neophodno je da postoji svest o tome. Pa da vidimo koji su to uzorci požara u domaćinstvima i stambenim zajednicama, a šta je uzrok u kompanijama. Koje mere preduzeti i kako se zaštiti?

Zaštita od požara u stambenim zajednicama: Da li vaša zgrada ima protivpožarnu zaštitu?

Uzroci požara u stambenim zajednicama:

  1. Kuvanje: Imajući u vidu ubrzani stil života, često nam se nameće da radimo više stvari u isto vreme ne bi li postigli sve prioritetne zadatke, pa tako se često događa da ostavimo hranu da se “sama kuva” dok smo van kuće i završavamo druge aktivnosti. Ipak to nije poželjna niti preporučljiva praksa jer se pokazalo da je u domaćinstvima to najčešći uzok požara – ostavljanje šporeta ili rerne bez nadzora.
  2. Električne instalacije: Neispravne ili zastarele električne instalacije, posebno u starijim zgradama, mogu izazvati požare zbog pregrevanja ili kratkog spoja.
  3. Klima uređaji: Klima uređaji mogu izazvati požar ako rade bez nadzora ili su neispravni, najčešće zbog pregrevanja motora kompresora, električnih kvarova, i oštećenih kablova. Pregrejani motor može zapaliti plastične delove, kratki spojevi mogu izazvati iskrenje koje zapali prašinu, a oštećeni kablovi mogu preopterećenjem izazvati vatru. Redovno održavanje, pravilna instalacija, i izbegavanje rada bez nadzora smanjuju rizik od ovih opasnosti.
  4. Sveće i otvoreni plamen: Iako su sveće možda neočekivani uzrok požara u letnjim mesecima, one se često koriste za stvaranje atmosfere tokom večernjih sati. Nepažnja pri korišćenju mirisnih sveća, posebno kada se ostave bez nadzora, može izazvati požar.
  5. Pušenje: Ostavljen neugašeni opušak cigarete može izazvati požar, posebno ako padne na zapaljive materijale.
  6. Zaprečen ventilacioni sistemi: Nepražnjenje filtera ili ventilacionih sistema može dovesti do nagomilavanja prašine koja lako može da se zapali. Kada se filteri zapuše, protok vazduha je smanjen, što može uzrokovati pregrevanje sistema. Ovo pregrevanje može zapaliti nagomilanu prašinu ili druge zapaljive materijale u sistemu.
  7. Plinske boce: Neispravne ili nepravilno skladištene plinske boce mogu izazvati eksploziju i požar. Plinske boce koje se koriste za roštilje ili kampovanje, ako nisu pravilno održavane, predstavljaju veliki rizik.

Uzroci požara u poslovnim kompleksima:

  1. Preopterećenje električnih utičnica: Korišćenje produžnih kablova i višestrukih utičnica može preopteretiti električni sistem i izazvati požar.
  2. Oprema za kancelarije: Neispravna ili stara oprema kao što su štampači, kompjuteri i kopir aparati mogu biti izvor požara. Prvo, ovi uređaji često imaju unutrašnje ventilatore i električne komponente koje se mogu pregrejati ako su oštećene ili ako ne rade pravilno. Drugo, stari kablovi mogu postati krti i lako se oštetiti, što može izazvati kratki spoj. Treće, nagomilana prašina unutar uređaja može se zapaliti ako dođe do pregrevanja ili iskrenja.
  3. Loše održavanje mašina: Mašine koje nisu redovno održavane mogu postati opasne i izazvati požar.
  4. Zaprečen pristup protivpožarnim uređajima: Ukoliko su protivpožarni aparati i izlazi blokirani ili nedostupni, to može značajno otežati gašenje početnog požara i dovesti do tragičnih ishoda.
  5. Hemikalije: Nepravilno skladištenje ili korišćenje zapaljivih hemikalija može dovesti do izbijanja požara.
  6. Plinske boce: Kao i u stambenim zajednicama, nepravilno rukovanje plinskim bocama u poslovnim prostorima može izazvati ozbiljne incidente.

Šta možemo da preduzmemo?

Požari u zajedničkim zgradama – kompleksima, mogu imati katastrofalne posledice ako se ne preduzmu adekvatne mere. Svaka stambena zajednica i kompanija treba da shvati ozbiljnost ovih rizika i aktivno radi na sprečavanju požara kroz kontinuiranu edukaciju, redovno održavanje i saradnju sa vatrogasnim službama.

  • Redovne inspekcije i održavanje: Redovno proveravanje električnih instalacija, klima uređaja, i drugih potencijalno opasnih uređaja u skladu sa zakonom
  • Edukacija i obuke: Organizovanje redovnih obuka za sve stanare i zaposlene o postupcima u slučaju požara i pravilnoj upotrebi protivpožarnih aparata.
  • Instalacija detektora dima i protivpožarnih sistema: Postavljanje detektora dima i automatskih sistema za gašenje požara koji će brzo reagovati u slučaju incidenta.
  • Provera pristupa: Obezbeđivanje slobodnog pristupa protivpožarnim izlazima i aparaturom, kako bi vatrogasne službe mogle efikasno da reaguju.

Požar i evakuacija na radnom mestu: GDE? ŠTA? KAKO?

Mere zaštite za firme

  1. Edukacija zaposlenih: Svaki novi zaposleni treba da prođe obuku o zaštiti od požara u roku od šest meseci od zaposlenja. Redovne obuke treba sprovoditi na svake tri godine, kako bi zaposleni bili pripremljeni za vanredne situacije.
  2. Oprema za gašenje požara: Osigurajte da svaki objekat ima adekvatne aparate za početno gašenje požara. U zavisnosti od veličine i namene objekta, potrebni su hidrantski sistemi, alarmi i druge protivpožarne instalacije.
  3. Provera električnih instalacija: Redovno pregledajte i održavajte električne instalacije, posebno u starijim zgradama. Instalacije treba da budu u skladu sa trenutnim opterećenjima i uređajima koji se koriste.
  4. Postupanje u slučaju požara: Učite zaposlene kako da pravilno reaguju na požar, uključujući upotrebu protivpožarnih aparata i evakuacione procedure. U slučaju većeg požara, obezbedite tačne informacije vatrogascima (lokacija, šta gori, vrsta objekta).
  5. Pre isključenja: Isključite sve nebitne električne uređaje pre napuštanja objekta na duži period, uključujući klima uređaje, računare i ostale aparate koji ne moraju biti uključeni tokom odsustva.

Mere zaštite za domaćinstva

  1. Isključivanje uređaja: Pre odlaska na odmor, isključite sve električne uređaje koji nisu neophodni, uključujući televizore, klima uređaje i druge uređaje. To smanjuje rizik od pregrevanja i požara.
  2. Sigurnosne procedure: Osigurajte da su svi članovi domaćinstva upoznati sa osnovnim procedurama u slučaju požara, uključujući kako da pozovu vatrogasce (broj 193) i osnovne tehnike gašenja početnih požara.
  3. Redovna provera: Redovno proveravajte stanje električnih instalacija i uređaja. Zastarele instalacije mogu biti uzrok pregrevanja i požara, pa je njihovo održavanje ključno za sigurnost.
  4. Prevencija klime uređaja: Nemojte ostavljati klima uređaje uključene bez nadzora. Klima uređaji mogu biti uzročnici požara ako se pregreju, posebno tokom toplih letnjih dana.
  5. Evakuacija: U slučaju požara, evakuišite se odmah. Ne koristite liftove i ne pokušavajte da isključujete struju sami. Sačekajte vatrogasce koji će obaviti ove zadatke.

Još po koji savet…

  • Prohodnost pristupa: Obezbedite slobodan pristup za vatrogasna vozila u slučaju požara. Nepravilno parkirani automobili mogu ometati vatrogasce u brzom pristupu mestu požara.
  • Povećana pažnja tokom vrućih dana: Tokom toplih dana, posebnu pažnju obratite na električne uređaje i instalacije koje mogu biti pod većim opterećenjem zbog povećane upotrebe.

Fatalne greške koje pravite u slučaju požara: Ovih 5 stvari ne radite NIKAKO!

Inovativni sistemi za gašenje požara

Jedan od inovativnih uređaja za gašenje požara je automatski protivpožarni sistem sa inteligentnim senzorima. Ovi sistemi su dizajnirani da detektuju dim i vatru u ranoj fazi i automatski aktiviraju gašenje, čime smanjuju rizik od velikih požara. Takvi sistemi mogu biti instalirani i u poslovnim objektima i u domaćinstvima, pružajući dodatni nivo zaštite.

Zaštita od požara u stambenim objektima: Mitovi i istine

Koje su komponente sistema?

  1. Senzori dima i toplote: Ovi senzori su ključni za ranu detekciju požara. Senzori dima detektuju prisustvo dima u vazduhu, dok senzori toplote reaguju na promene temperature. Kombinacija ovih senzora omogućava preciznu identifikaciju požara u najranijoj fazi.
  2. Kontrolna jedinica: Ovo je centralni mozak sistema koji prima signale od senzora i odlučuje kada da aktivira sistem za gašenje. Kontrolna jedinica može biti povezana sa alarmnim sistemima kako bi upozorila korisnike i vatrogasne službe o izbijanju požara.
  3. Sistemi za gašenje požara: Nakon detekcije požara, kontrolna jedinica aktivira sisteme za gašenje, koji mogu uključivati prskalice, gasne sisteme za gašenje, ili penu. Ovi sistemi su dizajnirani da brzo i efikasno ugase požar pre nego što se proširi.
  4. Alarmi i obaveštavanje: Sistemi su opremljeni zvučnim i svetlosnim alarmima koji upozoravaju prisutne osobe na opasnost. Takođe, mnogi moderni sistemi uključuju mogućnost slanja obaveštenja putem SMS-a ili e-pošte vlasnicima objekta ili nadležnim službama.
  5. Napajanje i rezervni izvori energije: Kako bi sistem bio pouzdan, obezbeđuje se napajanje sa rezervnim baterijama ili generatorima, čime se osigurava da sistem ostane funkcionalan čak i u slučaju nestanka struje.
  6. Daljinsko nadgledanje i kontrola: Mnogi savremeni protivpožarni sistemi omogućavaju daljinsko nadgledanje i kontrolu putem aplikacija na pametnim telefonima ili računarima, što omogućava vlasnicima objekta da prate stanje sistema i reaguju na upozorenja bez obzira na lokaciju.

Implementacija ovih sistema u vašim poslovnim prostorima ili domovima može značajno povećati nivo sigurnosti i smanjiti rizik od požara.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakVideo nadzor u radnom okruženju – Šta treba da znamo?
Sledeći članakŠta treba da poseduje kamera za video nadzor? Koje su to performanse koje vam omogućavaju bezbednost u štićenom prostoru?