Kuda na odmor? Gde ići i šta zaobići?

Razmišljate gde otići odmor? Važno je da znate ne samo šta destinacija može da vam ponudi, već i koliko je bezbedna. Ponekad, naša očekivanja o mirnom odmoru lako se pretvore u noćnu moru, posebno ako nismo svesni potencijalnih rizika.

45
Kuda na odmor? Gde ići i šta zaobići?
Photo: nextvacay
- Sponzor članka -hikvision srbija

Planiranje odmora je uvek uzbudljivo, ali izbor destinacije često zahteva više od pukog pregleda kataloga atrakcija i cena smeštaja. Svakako treba razmotriti geopolitičku situaciju, podložnost i istoriju prirodnih katastrofa, stopu kriminaliteta, zakonske okvire koji nisu tipični za državu iz koje dolazite. Nepoznavanje kulture i zakona u državu koju posećujete, može vas skupo koštati.

Bezbednost se često stavlja ad acta, a zapravo bi trebalo biti jedan od prioriteta i kriterijuma prilikom donošenja odluke – kuda letovati.

Mi vam donosimo pregled pet gradova koji zaslužuju vašu pažnju zbog visokog nivoa bezbednosti, kao i pet destinacija koje bi bilo pametno izbegavati u ovom trenutku zbog određenih bezbednosnih rizika.

Apsolutna bezbednost ne postoji, ali svakako dajemo globalnu listu koja može biti dobar orjentir prilikom izbora. Iskustva su različita, pa se vrlo lako može desiti da budu i obrnuta, da zemlje koje su kvalifikovane kao najbezbednije, da su određenim turistima donela brojna negativna iskustva upravo zbog nepoznavanja pravila, kulture i običaja. Sa druge strane gradovi sa naše liste koji važe za one koji se ne mogu pohvaliti visokim bezbednosnim standardima, nekim turistima mogu pružiti nezaboravne uspomene.

Top 5 destinacija za preporuku

  1. Tokyo, Japan –  Tokio je primer kako veliki grad može održavati nisku stopu kriminala, čak i sa velikom populacijom. Japanska policija je poznata po svojoj efikasnosti, a grad ima izuzetno razvijen sistem javnih kamera i napredne tehnologije za kontrolu i održavanje bezbednosti.
  2. Zürich, Švajcarska  – U Cirihu je stopa kriminala među najnižima u Evropi. Grad je poznat po strogim zakonima koji regulišu javni red i mir, te vrlo efikasnom policijskom nadzoru. Dodatno, grad nudi aplikacije koje turistima omogućuju da lako prijave bilo kakve incidente.
  3. Oslo, Norveška – Ovaj fantastični grad predstavlja jedno od najsigurnijih urbanih okruženja u svetu. Grad je implementirao niz inicijativa za poboljšanje javne bezbednosti, uključujući široko rasprostranjenu mrežu za hitne situacije koja omogućava brze reakcije u slučaju nezgoda ili kriminalnih dešavanja.
  4. Copenhagen, Danska – Kopenhagen je jedan od najbezbednijih gradova za bicikliste i pešake, što doprinosi da se osećate slobodno, spokojno i sigurno. Za sve one avanturističkog duha, ovo je prava destinacija. Grad koristi napredne analitičke metode za praćenje urbanih kretanja i preventivno delovanje na potencijalne rizike.
  5. Vienna, Austrija – Beč ne samo da se redovno nalazi na vrhu lista najbezbednijih gradova za život, već je i turisti mogu uživati u bezbednom okruženju zahvaljujući visoko razvijenoj urbanoj infrastrukturi i preventivnim merama protiv krađa i prevara.

Bez obzira na ovako lepu sliku, ukoliko idete bez vozila pročitajte naše detaljno uputstvo u tekstu ispod:

SAVETI ZLATA VREDNI: Kako ostati bezbedan u taksiju? TOP 12 za SPOKOJNU VOŽNJU!

Top 5 destinacija za izbegavanje

  1. Napulj, Italija Iako je Napulj grad bogat kulturom i istorijom, turisti često nisu svesni visoke stope krađa, posebno u turističkim oblastima. Zasigurno je da niko od nas ne želi da ostane bez novca, pasoša ili vozila.  Pored toga, problemi sa nelegalnom trgovinom i lokalnim bandama mogu uticati na iskustva turista, osećaj nesigurnosti i ugroženosti. Probajte sa drugim destinacijama u Italiji, mogu vam ponuditi daleko više nezaboravnih trenutaka uz adekvatan nivo sigurnosti i zaštite.
  2. Johannesburg, Južna Afrika – Johannesburg se suočava sa visokim stopama kriminala uključujući oružane pljačke i automobilske krađe. Turisti se savetuju da budu izuzetno oprezni, izbegavaju noćne izlaske i drže se preporučenih turističkih ruta. Ukoliko ste na odmor otišli da se naspavate, onda bi ovo bila vaša idealna prilika.
  3. Baltimore, SAD  – Baltimor ima jednu od najviših stopa nasilnih krivičnih dela u SAD-u. Iako postoje sigurni delovi grada, mnoge četvrti su poznate po visokom kriminalu, što može biti rizik za neupućene turiste. Turisti mogu biti izloženi opasnostima ako nehotice zalutaju u visoko kriminalne oblasti, posebno nakon mraka. Nedostatak poznavanja rasporeda grada i lokalnih običaja može učiniti posetioce posebno ranjivim na zločine kao što su pljačke, džeparenje, tuče, pucnjave. Konsultovanje sa lokalnim izvorima, boravak u dobro ocenjenim smeštajima i korišćenje pouzdanih usluga prevoza takođe mogu pomoći u smanjenju rizika.
  4. Caracas, Venecuela  – već duže vreme se suočava sa izrazito visokim stopama nasilnih zločina, što ga čini jednim od najrizičnijih gradova za posetioce. Incidenti poput oružanih pljački, otmica, nasilja i ubistava su relativno česti, a turisti mogu biti posebno ranjivi zbog očiglednog ponašanja, odevanja, jezika i nepoznavanja običaja i lokalnih uslova.
  5. Acapulco, Meksiko – Nekada izrazito popularno turističko odredište sa platna latinoameričkih sapunica, Acapulco je nažalost sada poznat po visokim stopama kriminala, uključujući otimanja i narko-nasilje. Turisti koji su uporni u svojoj odluci da posete baš ovu lokaciju, upozoravaju se da budu izuzetno oprezni i da izbegavaju neke delove grada.

Dok bezbednost treba biti prioritet prilikom planiranja odmora, izbegavanje destinacija sa visokim rizicima nije jedina opcija. Važno je shvatiti da ne možemo prestati putovati ili izbegavati mesta koja želimo posetiti samo zbog potencijalnih rizika.

Umesto toga, trebalo bi da se naoružamo znanjem, spremnošću i razumevanjem rizika. Upoznavanje sa kulturom, zakonima i običajima grada, može nas dodatno osnažiti i smanjiti mogućnost neprijatnih iskustava. Naoružani informacijama, možemo se slobodnije kretati i istraživati nova mesta, čak i ona koja se čine izazovnim.

Za one koji žele saznati više o potencijalnim rizicima na egzotičnim destinacijama, nudimo dodatne resurse i savete koji vas mogu koštati skupo ako niste dobro pripremljeni. U nastavku pročitajte:

Šta je NELEGALNO u UAE?: Od Dubajia do Abu Dabija

Planirate putovanje? TOP 10 najčudnijih zakona inostranih zemalja koje treba da znate

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakPrevarom dolazili do fotografija ličnih karata, pa učinili novčanu štetu
Sledeći članakEdukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od deep fake prevara