Novi standard zaštite: Da li će nekonvencionalni sistemi postati naša svakodnevica?

U svetu gde tradicionalni sistemi tehničke zaštite, poput najobičnijih kamera i alarma više nisu dovoljni, inovativne tehnologije nude nove načine zaštite koje smo dosad viđali samo u holivudskim filmovima.

62
Novi standard zaštite: Da li će nekonvencionalni sistemi postati naša svakodnevica?
- Sponzor članka -hikvision srbija

U današnjem dinamičnom okruženju, tradicionalni sistemi poput kamera i alarma više nisu dovoljni za odgovor na rastuće i raznovrsne pretnje.

Jasno je da kamere sa boljim performansama koje koriste napredne tehnologije, nude znatno više mogućnosti i to je deo sistema obezbeđenja na koji smo navikli.

Sa druge strane imamo nove ili do sada retko primenjene sisteme i uređaje u našem okruženju koji se smatraju nekonvencionalnim, zbog čega mogu da ponude način zaštite sa kojim smo se susretali u holivudskim filmovima.

Iako je napredna tehnologija mač sa sdve oštrice, hajde da vidimo inovativne pristupe u sistemu obezbeđenja, koji polako ali sigurno obećavaju da postanu deo naše svakodnevnice.

Inovacije menjaju pravila igre

  1. Beskontaktni sistemi kontrole pristupa (Touchless Access Control Systems)

Ovi sistemi koriste senzore i naprednu tehnologiju za pristupanje objektu ili delu objekta ili prostora bez fizičkog kontakta, što je idealno za okruženja gde je higijena prioritet. Primena ovih sistema je široka, posebno u zdravstvenim ustanovama i klinikama, gde je smanjenje kontakta ključno za prevenciju širenja infekcija i za efikasne medicinske intervencije. Ali se svakako koriste u korporativnim kompleksima.

Touchless pristupni sistemi koriste napredne senzore i mobilne tehnologije za omogućavanje pristupa bez fizičkog kontakta. Evo kako funkcionišu:

  • Waving hand access: Korišćenjem senzora, korisnici mogu otključati vrata samo mahanjem rukom ispred čitača. Senzori prepoznaju gest i komuniciraju sa bazom podataka putem Bluetooth-a ili Wi-Fi-ja, odobravajući pristup bez potrebe za fizičkim dodirom.
  • Mobilna aplikacija: Korisnici mogu samo putem smart telefona ući u obezbeđenu zonu ili zgradu. Aplikacija na telefonu komunicira sa pristupnim sistemom putem Bluetooth-a, omogućavajući siguran ulaz čak i kada telefon nije u ruci, već u torbi ili džepu.
  • Biometrijsko prepoznavanje lica: Napredne kamere koriste algoritme za prepoznavanje lica kako bi identifikovale korisnike bez fizičkog kontakta. Kažu da ova tehnologija povećava zaštitu područja jer je teško prevariti biometrijske sisteme. Dovljno je samo da se pojavite i prilikom očitavanja vašeg lica dobijate pristup. Uslov je da šablon vašeg lica prethodno bude u bazi podataka i da budete označeni da „niste pretnja“.

BIOMETRIJA: NOVA ERA IDENTIFIKACIJE

2. Integrisani pametni sistemi tehničke zaštite (Integrated Smart Security Systems):

Ovi sistemi kombinuju video nadzor, kontrolu pristupa i alarmne sisteme u jedinstvenu mrežu koja se može centralno upravljati. Takva integracija povećava efikasnost nadzora i omogućava brže reagovanje na bezbednosne incidente, čineći ih idealnim za velike komercijalne prostore poput trgovačkih centara.

  Centralizovana Kontrola: Video nadzor, kontrola pristupa i alarmni sistemi integrišu se u jedinstveni sistem koji omogućava centralizovano upravljanje. To povećava efikasnost i omogućava brže reagovanje na incidente.

  Real-Time Monitoring: Ovi sistemi omogućavaju kontinuirano praćenje svih sigurnosnih aspekata objekta, pružajući uvid u stvarnom vremenu koji je ključan za brzo prepoznavanje i rešavanje potencijalnih pretnji.

Ništa novo. No, ako uzmemo u obzir da moderni inetgrativni sistemi koriste analitiku i veštačku inteligenciju, onda treba da se zapitamo koje nam mogućnosti još sve nudi i kako to izgleda u praksi.

AI analitika i biometrija: Koristeći veštačku inteligenciju (AI), ovi sistemi mogu analizirati velike količine podataka u realnom vremenu, omogućavajući prepoznavanje neobičnih obrazaca ponašanja ili potencijalnih pretnji. Integracija biometrijskih podataka, kao što su otisci prstiju i prepoznavanje lica, dodatno povećava sigurnost tako što omogućava tačnu identifikaciju i praćenje osoba u objektu.

Takvi sistemi su idealni za velike komercijalne prostore kao što su trgovački centri i industrijski kompleksi, gde je potrebno nadgledati velike površine i brzo reagovati na bezbednosne incidente.

3. Napredni biometrijski sistemi (Advanced Biometric Systems)

Biometrijski sistemi koriste jedinstvene fiziološke karakteristike kao što su otisci prstiju ili prepoznavanje lica za identifikaciju i autentifikaciju korisnika, zatim prepoznavanje zenice, vena, dlana. Njihova preciznost ih čini neprocenjivim u visoko obezbeđenim objektima poput državnih institucija ili vojnih baza, gde je pouzdana verifikacija identiteta od suštinskog značaja.

Da li nekonvencionalna zaštita postaje naša svakodnevica? Sa sve većom primenom naprednih tehnologija koje koriste sistemi tehničke zaštite, odgovor je – da. Ovi uređaji ne samo da pružaju bolje i efikasnije rešenje za moderne bezbednosne izazove, već i postavljaju nove standarde u industriji bezbednosti. Njihova sposobnost da se prilagode specifičnim potrebama korisnika čini ih neprocenjivim u zaštiti u različitim sektorima, od zdravstvenih ustanova do vladinih objekata. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, ova neminovnost nas čeka.

Druga strana medalje je upotreba ili zloupotreba iste i da li će zakoni moći da isprate fascinantne mogućnosti novog tehnološkog doba.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakUređaji i vozila „pokretne mete“: Nova tehnologija snima SVE u pokretu
Sledeći članakZašto je Odoo 17 KLJUČ Vašeg uspeha u poslovanju? Posetite VIP događaj i saznajte