Procureli lični podaci vlasnika automobila u Hrvatskoj: SOA se oglasila

Milioni podataka o vlasnicima automobila u Hrvatskoj, uključujući lične identifikacione brojeve, adrese i podatke o osiguranju, procurili su u javnost, izazivajući zabrinutost i pokretanje istrage.

61
Procureli lični podaci vlasnika automobila u Hrvatskoj: SOA se oglasila
Photo: proof point
- Sponzor članka -hikvision srbija

Milioni podataka o vlasnicima automobila u Hrvatskoj, uključujući lične identifikacione brojeve, adrese i podatke o osiguranju, procurili su u javnost, izazivajući zabrinutost i pokretanje istrage.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je poručio da traje intenzivna istraga o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima, naglasivši da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a.

Iz Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) objasnili su kako je došlo do skandala kada su procurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima u Hrvatskoj. Kako je preneo Index, nije došlo do hakerskog napada, odnosno do podataka nije došlo sajber napadom na informacioni sistem na kojem se baza podataka nalazi.

„Radi se o neovlašćenoj izradi i iznošenju kopija baze podataka od strane osoba koje su imale pristup navedenom informacionom sistemu“, naveli su iz SOA.

Večernji list je ranije objavio da je dobio prijavu u kojoj je navedeno kako je upravo SOA obaveštena o curenju 2.444.587 zapisa o vozilima i 1.195.052 zapisa o fizičkim osobama koji sadrže njihova imena, adrese, osobne identifikacione brojeve, JMBG, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim polisama osiguranja.

“S obzirom na to da se radi o navodima o činjenju krivičnih dela, SOA je o istom izvestila Državno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Upravu policije, kao i Agenciju za zaštitu ličnih podataka zbog moguće povrede zaštite ličnih podataka“, naveli su iz SOA.

Zbog sprovođenja daljnjih istražnih radnji ne možemo iznositi više podataka o ovom slučaju, a SOA svojim mogućnostima stoji na raspolaganju nadležnim organima, navedeno je u saopštenju.

Iz Centra za vozila Hrvatske, preko kojeg se registruju automobili, kažu kako evidenciju o registrovanim i označenim vozilima, skladno Zakonu o sigurnosti prometa na putevima, vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je poručio da traje intenzivna istraga o tome kako su iscurili podaci o vozilima i njihovim vlasnicima, naglasivši da ti podaci nisu iscurili iz MUP-a, kao i to da ih nema u javnom prostoru. Radi se o setu podataka koji su dodatni u odnosu na ono što radi MUP, naglasio je ministar:

„Dakle, tu ima podataka koje MUP niti prikuplja niti ih obrađuje, što onda upućuje na to da je do protivzakonite radnje došlo u nekoj od institucija koje mogu i imaju, na osnovu sporazuma i zakona, pravo da koriste podatke koje u njihovom izvornom obliku prikuplja MUP“, rekao je on

 

5/5 - (3 votes)
IZVORTelegraf
Prethodni članakEfikasnost i bezbednost na dohvat ruke – Hikvision Portable Enforcement Solution
Sledeći članakOdbrojavanje je počelo: Maja Mijatović otkriva detalje o Balkan Security Expo 2024