Novi zakon za novi AI poredak: Zeleno svetlo za Zakon o veštačkoj inteligenciji

Zemlje članice Evropske unije dale su u utorak konačan dogovor za prvi veliki zakon na svetu kojim se reguliše upotreba veštačke inteligencije, pošto se institucije širom sveta utrkuju u uvođenju ograničenja za ovu tehnologiju.

61
- Sponzor članka -hikvision srbija

EU dala zeleno svetlo

Zemlje članice Evropske unije dale su u utorak konačan dogovor za prvi veliki zakon na svetu kojim se reguliše upotreba veštačke inteligencije, pošto se institucije širom sveta utrkuju u uvođenju ograničenja za ovu tehnologiju.

Savet EU saopštio je da je odobrio Zakon o veštačkoj inteligenciji — revolucionarni deo regulatornog zakona koji postavlja sveobuhvatna pravila u vezi sa tehnologijom veštačke inteligencije.

Komisija EU će imati ovlašćenje da kazni kompanije koje krše zakon o veštačkoj inteligenciji sa čak 35 miliona evra (38 miliona dolara) ili 7% njihovih godišnjih globalnih prihoda – šta god je veće.

„Usvajanje zakona o veštačkoj inteligenciji je značajna prekretnica za Evropsku uniju“, rekao je Matje Mišel, belgijski državni sekretar za digitalizaciju u saopštenju od utorka.

„Sa aktom o veštačkoj inteligenciji, Evropa naglašava važnost poverenja, transparentnosti i odgovornosti kada se radi o novim tehnologijama, dok istovremeno obezbeđuje da ova tehnologija koja se brzo menja može da cveta i podstakne evropske inovacije“, dodao je Mišel.

Zakon o veštačkoj inteligenciji primenjuje pristup zasnovan na riziku AI, što znači da se različite primene tehnologije tretiraju različito, u zavisnosti od uočenih pretnji koje predstavljaju društvu.

Zakon zabranjuje primene AI koje se smatraju „neprihvatljivim“ u smislu njihovog nivoa rizika. Takve aplikacije sadrže takozvane sisteme „socijalnog bodovanja“ koji rangiraju građane na osnovu agregacije i analize njihovih podataka, prediktivnog rada policije i emocionalnog prepoznavanja na radnom mestu i u školama.

Šta se zapravo reguliše zakonom?

Zakon predviđa da će sistemi namenjeni za upotrebu u situacijama „visokog rizika“ morati da dobiju sertifikat od odobrenih tela pre nego što budu stavljeni na tržište EU. Takve situacije uključuju one u kojima bi upotreba veštačke inteligencije mogla potencijalno da naškodi zdravlju, bezbednosti, osnovnim pravima, životnoj sredini, demokratiji, izborima i vladavini zakona.

Sistemi kao što su sistemi biometrijske kategorizacije zasnovane na verskim ili drugim pogledima na svet, seksualnoj orijentaciji i rasi ljudi biće zabranjeni.

Konačni zakon uopšteno zabranjuje prepoznavanje lica u realnom vremenu u CCTV-u, ali pravi izuzetke za upotrebu zakona, kao što je pronalaženje nestalih osoba ili žrtava kidnapovanja, sprečavanje trgovine ljudima ili pronalaženje osumnjičenih u teškim krivičnim slučajevima.

Nova kancelarija za veštačku inteligenciju

Nova „kancelarija za veštačku inteligenciju“ u okviru Evropske komisije treba da se uspostavi kako bi se osiguralo da se zakon sprovodi na nivou EU.

Zakon sada moraju da potpišu predsednici zakonodavnog tela EU i da ga zatim objave u statutu EU. Tehnički, zakon stupa na snagu 20 dana kasnije, ali većina njegovih odredbi stupa na snagu tek dve godine nakon toga.

Kompanije preuzimaju bezbednosne obaveze?

U još jednom znaku široko rasprostranjene zabrinutosti u vezi sa potencijalnom štetom koju bi mogla da izazove AI, više desetina vodećih svetskih AI firmi dalo je nove bezbednosne obaveze na globalnom samitu u Seulu u utorak, saopštila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

5/5 - (1 vote)
AUTORDW
IZVORCNBC
Prethodni članakGS&LP – Brutalna dominacija: Izlagač i obezbeđenje na Balkan Security Expo 2024
Sledeći članakSANJIANG na Balkan Security Expo – Zaviri u svet zaštite od požara